+ Színház

Az Oscar-díjas Tim Robbins felpezsdítette a debreceni színházi életet: Őszintének kell lenni!

Tim Robbins

Tim Robbins nyíltan beszélt: Őszintének kell lenni, igazat kell mondani, ha nem, akkor a közönség figyelmeztet erre…

Egyetlen pillanatnyi színház életre szóló élményt tud adni, gyarapodást, fejlődést tud hozni – mondta Tim Robbins Oscar- és Golden Globe-díjas színész sajtótájékoztatón hétfőn a debreceni Csokonai Színházban, ahol 24 tagú társulatával elkezdte a Topsy Turvy (Ramazuri) című előadásuk próbáját. Társulata, a The Actors’ Gang két estén át, szeptember 18-án és 19-én vendégszerepel a városban.

A hollywoodi színművész a koronavírus-járvány idején írta a színdarabot, amelynek témája a pandémia időszakához kapcsolódik: a történet egy kórusról szól, amelynek tagjai a pandémia megfékezésére bevezetett korlátozások miatt nem találkozhatnak.

A kórus kettészakad, van, aki továbbra is személyesen (titokban) próbálna, más viszont szabálykövető szeretne maradni. A színmű „valós” szála mellett feltűnik egy metaforikus is, a görög istenek megjelenésével – ismertették.

Tim Robbins a hétfői sajtótájékoztatón azt mondta, a művészet, a kultúra alapvető, fontos egy nemzet számára.

A színház képes felemelni az embereket a szomorúságból, képes motiválni őket, hogy jobb állampolgárok legyenek, és képes inspirálni a jövő generációit – fejtette ki a színész-rendező, megjegyezve, hogy a színházban azonnal kiderül az igazság a nézők visszajelzéseiből, ami viszont nem igaz a filmre.

Talán ez utóbbi az oka annak a romló minőségi tendenciának, ami a mai filmeket jellemzi – ecsetelte.

Őszintének kell lenni, igazat kell mondani, ha nem, akkor a közönség figyelmeztet erre

– mondta Tim Robbins.

Az Oscar-díjas színész elismeréssel szólt Debrecen kultúra melletti elkötelezettségéről, amit az előadásuk helyszíne, a Csokonai Színház impozáns épületének felújítása is tanúsít. Először jár Debrecenben – mondta, majd hozzátette: „ez az első a számos látogatás közül”.

Papp László , Debrecen polgármestere is szeretné, ha távlatos kapcsolat alakulna ki Tim Robbins és társulata, a The Actors’ Gang között.

A polgármester megemlítette, hogy miközben a pandémia idején Tim Robbins a Ramazurit írta, Debrecenben sem tétlenkedtek: számos kulturális fejlesztés mellett felújították a színház épületét.

Mátyássy Szabolcs, a Csokonai Nemzeti Színház igazgatója jelezte: alig másfél hónapjuk volt arra, hogy a vendégjátékot megszervezzék, de városi és a színházi összefogás eredményeként minden készen áll arra, hogy a The Actors’ Gang szeptember 18-án és 19-én bemutassa az Oscar-díjas színész-rendező színdarabját. A közönség magyar feliratozással követheti majd a zenés előadást.

A legfrissebb színházi hírek

Népszerűek

To Top