+ Film

Bohumil Hrabal regénye, Jirí Menzel rendezése – Pacsirták cérnaszálon

Pacsirták cérnaszálon

A Pacsirták cérnaszálon című filmet ma este, azaz szeptember 12-én láthatod az M5 csatornáján 21 óra 10 perces kezdettel.

A Pacsirták cérnaszálon rövid ismertetője:

1990-ben a Berlini fesztivál nagydíját egy 1969-es betiltott csehszlovák film, Jirí Menzel remekműve, a Pacsirták cérnaszálon nyerte. A film Hrabal feldolgozás ugyanúgy, mint Menzel megannyi világsikerű filmje.

Cselekménye az 50-es években játszódik a Prága melletti Kladno acélművében, egyfajta cseh Csepelen, ahol a régi polgári rend képviselői (értelmiségiek, kereskedők, stb.) dolgoznak nem éppen önszántukból, átnevelési célzattal…

Hrabal rangos irodalmi művén születő Pacsirták cérnaszálon a film világába átültetve merőben új szuverén stílust létrehozó mű.

Pacsirták cérnaszálon

A munkások által „legyőzött osztályok megmaradt tagjait bevonták a termelésbe, hogy becsületes munkával jóvátegyék azt, hogy valaha a burzsoáziához tartoztak. ”

Prága város könyvtárosa, ügyésze, asztalosa, borbélya, a szaxofonista, mind megannyi cseh figura, akik a roncstelepen az acélgyártás fellendítésén fáradoznak. Az életet játsszák grimasszal. (Eredeti hang digitálisan.)

Az 1969-ben készült 90 perces csehszlovák filmszatíra nem csak rendezője, hanem forgatókönyvírója is Jirí Menzel volt. A két főszereplő: Rudolf Hrusínský és Vlastimil Brodský.

A Pacsirták cérnaszálon című filmet ma este, azaz szeptember 12-én láthatod az M5 csatornáján 21 óra 10 perces kezdettel. A filmet ugyanezen a csatornán másnap megismétlik 23 óra 40 perckor. A filmet jelenleg a videa.hu oldalán is láthatod.

Ha szeretnél a legfrissebb ma esti filmajánlónkról értesülni, akkor mentsd el ezt a linket, ezen mindent megtalálsz: https://librarius.hu/tag/film-ma-estere/. A legtöbb ajánlott filmünk megnézhető az interneten is, tehát ezen a linken valójában egy egész nagy filmtárat találsz.

Népszerűek

To Top