+ Életmód

A növényi alapú étrend hatása a teljesítményre

növényi alapú étrend

Folyamatosan növekszik a növényi alapú étrendek népszerűsége, köszönhetően a fenntarthatóságuknak, valamint az egészségre gyakorolt pozitív hatásuknak. De vajon miként hatnak a teljesítményre? Hamarosan kiderül!

Milyen összetevőkből áll a növényi alapú étrend?

Ezeket az étrendeket – ahogy a nevükben is benne van – főként növényi ételek alkotják: például gyümölcsök, zöldségek, különféle hüvelyesek, gabonafélék és olajos magvak. A növényi alapú étrendek jellegzetességeiről a LifestylePro Academy vegán életmód és táplálkozási tanácsadó képzésén is sokszor esik szó.

Ezen étrendek lényegesen gazdagabbak szénhidrátokban, antioxidánsokban, rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és fitokémiai anyagokban, mint egy normál étrend. Nem találhatóak bennük telített zsírok és koleszterin, és legtöbbször kevesebb kalóriát is tartalmaznak a vegyes étrendekhez viszonyítva.

A növényi étrend javítja az aerob teljesítményt, miközben nem veszélyezteti az erőnléti teljesítményt

A hús és más állati eredetű fehérjék nélkülözhetetlenek az atléták étrendjében – tartja a közvélekedés. A növény alapú étrend fizikai teljesítményre gyakorolt hatásával tudományos berkeken belül is ellentétes vélemények alakultak ki. Vizsgálták a növényi alapú étrendek aerob teljesítményre gyakorolt potenciális hatását, de ellentmondásos eredmények születtek.

Az erő/teljesítmény edzés során – ami az anaerob mozgásformák közé tartozik – már más forgatókönyv rajzolódott ki, feltételezhetően az aerob és anaerob mozgástípusok oxigénigényének különbözősége miatt. Azok a tanulmányok, amelyek az erő/teljesítmény gyakorlatokat vizsgálták, hasonló fizikai teljesítményt mutattak be a vegyes táplálkozásúak és a vegetáriánusok között, mindkét csoportban 12 hét edzés után 10-38%-os átlagos izomerő-növekedést lehetett tapasztalni.

Növény alapú étrendek és a testsúlycsökkentés

Az ezzel kapcsolatos kutatások jelentősebb része eltéréseket mutatott ki a testtömegben a vegetáriánus és a vegyes táplálkozású sportolók között, azonban a vegán nők esetében ezt a tanulmányok nem mindegyike támasztotta alá. Azonban azoknál a férfi sportolóknál, akik növényi alapú étrendet követtek, BMI csökkenést észleltek.

Tisztázni kell a növényi alapú étrendek potenciális előnyeit és kockázatait

A fizikai teljesítmény szempontjából mindenképpen kívánatos a növényi alapú étrend kockázatainak és előnyeinek a vizsgálata. Azonosítani kell a vegán és vegetáriánus egyének esetében, hogy miként befolyásolja az aerob és erő/teljesítményt, valamint a testösszetételt a húsevőkhöz képest.

A közzétett metaanalízisbe tíz tanulmány került be – három értékelte az aerob és hét az erő/erőteljes teljesítményt; négynek a vegán étrend, hatnak pedig a lakto-ovo-vegetáriánus étrend volt az alapja. A friss szisztematikus áttekintés alátámasztja, hogy a növényi alapú étrendek pozitív hatással vannak az aerob teljesítményre, ugyanakkor nem módosítják az erőkifejtést.

Népszerűek

To Top