+ Életmód

Szürkehályog műtét – mennyi ideig tart a felépülés?

szürkehályog

A mai világban, amikor az időnk a legértékesebb erőforrásunk, mindannyian igyekszünk a lehető legjobban kihasználni minden egyes percet. Egy műtéttel járó hosszabb felépülési idő gondolata sokak számára riasztó lehet, és ez érthető is, hisz sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy hetekre kiessenek a munkából. De vajon a szürkehályog műtét után is ilyen hosszú felépülési idővel kell számolni? Szerencsére nem!

Mi is az a szürkehályog?

A szürkehályog egy szembetegség, méghozzá nagyon gyakori. Mi sem szemlélteti ezt jobban annál, hogy a 65 év felettieknek hozzávetőleg a felét, míg a 75 év felettieknek már körülbelül 70%-át érinti. Ezek az adatok valószínűleg mindenki számára egyértelművé teszik, hogy nehéz megúszni a szürkehályogot, tehát érdemesebb elfogadni, hogy bárkit utolérhet, viszont azt is tudni kell, hogy orvosolható a probléma! A megoldás a ma már rutineljárásnak számító szürkehályog műtét, amelynek során eltávolítják a régi, beszürkült szemlencsét, a helyére pedig egy modern műlencsét ültetnek, amelyet a szem sajátjaként fogad el (azaz nem kezeli idegenként). További előnye a kezelésnek, hogy nemcsak a világot homályossá és fakóvá tevő szürkehályogtól, hanem a fénytörési hibáktól is megszabadíthatja az embert, amely annyit tesz, hogy még jobban is láthatunk, mint közvetlenül a szürkehályog kialakulása előtt.

Nagyon fontos információ, hogy – a tévhitekkel ellentétben – nem kell megvárni, hogy “megérjen”, vagyis hogy már az életminőséget is negatívan befolyásolóvá váljon a szürkehályog, hisz már az első tünetek megjelenésekor elvégezhető a szürkehályog műtét. A probléma felismerése persze nem egyszerű, de rendszeres szemészeti vizsgálatokkal kiszűrhető a szürkehályog, hogy aztán egy megbízható klinikán – mondjuk a margitszigeti Focus Medicalban – elvégeztethessük a beavatkozást.

Mennyi időt vesz igénybe a kezelés?

El is érkeztünk a legfontosabbhoz: az idő kérdéséhez. A műtét maga mindössze körülbelül 10 percet vesz igénybe, amelyre tekinthetünk úgy is, hogy gyorsabban megvan, mint egy reggeli kávé lefőzése és elfogyasztása. Jól hangzik, nem?

A kezelés után viszont nem árt pihenni egy kicsit – általában javasolt 1-2 órát nyugalomban tölteni a klinikán, mielőtt hazaindulna az ember.

Mennyi ideig tart a felépülés?

Habár a műtét gyors, nem ajánlott azonnal visszatérni a mindennapi tevékenységekhez. A beavatkozást követő napon úgyis meg kell jelenni az első kontrollvizsgálaton – már csak ezért sem érdemes egyből munkába állni -, hisz a szakorvosnak ellenőriznie kell a kezelés eredményeit.

A teljes felépülés általában hat hétig tart, de ez nem jelenti azt, hogy ez idő alatt teljesen inaktívnak kellene lenni. Előfordulhat enyhe kellemetlenség vagy átmeneti látásromlás, de ezek a tünetek fokozatosan enyhülnek. A gyógyulás érdekében fontos a rendszeres orvosi kontroll (erről előre tájékoztatnak mindenkit a klinikán), és érdemes évente egyszer részt venni egy látásvizsgálaton – még akkor is, ha nincs további probléma.

Összességében elmondható, hogy bár a szürkehályog műtét utáni gyógyulási időszak nem teljesen mentes az apróbb kellemetlenségektől, a beavatkozás gyorsasága és a látás jelentős javulása könnyen feledteti őket. Az idő pedig, amit a látásunk helyreállítására fordítunk, mindenképpen megéri, hiszen a színek, az éles látás és a magabiztosság visszanyerése olyan pozitív változást hozhat, amelyre érdemes áldozni!

Népszerűek

To Top