+ Életmód

Tudj meg mindent a szeretetnyelvekről a hangoskönyvek segítségével!

szeretetnyelv

Úgy tűnik, az emberek egyre inkább nyitottak arra, hogy tudatosabbak legyenek, sokan érdeklődnek a pszichológiai témák iránt is – és az itt megismert dolgokat az életükben is alkalmazzák.

Különösen fontos terület a párkapcsolat és a gyereknevelés, amelyről sok szakirodalmat is találhatunk. A VOIZ hangoskönyvei között külön kategória szól e témáról – sok-sok izgalmas, érdekfeszítő művet találhatunk itt.

A szeretetnyelvek

Napjainkban a szeretetnyelvekről is sok szó esik: ahhoz, hogy egy párkapcsolatot jól tudjunk működtetni, érdemes ismernünk egymás szeretetnyelvét. A témát Gary Chapman dolgozta fel részletesen – neki több műve is megjelent már, a VOIZ oldalán is megtalálhatók ezek hangoskönyv formátumban.

Nem elég azt hinni, hogy elég lesz hosszú távon egy-egy romantikus estét közbeiktatni: moziba, színházba menni, néha egy-egy szál virágot vinni a hölgyeknek vagy finom vacsorát főzni az uraknak. Ha nem figyelünk oda arra, minek is örülne a másik igazán, akkor a párkapcsolat hamar tönkremehet.

Ismernünk kell a szeretetnyelveket, amelyek a következők:

  • Elismerő szavak
  • Minőségi idő
  • Ajándékozás
  • Testi érintés
  • Szívességek

Hogy mik is ezek tulajdonképpen, és hogy mi melyiket “beszéljük”, az kiderül az író könyveiből, de mi is bemutatjuk most őket.

Elismerő szavak

Ez esetben az jelenti a másik számára a boldogságot, ha sokat dicsérjük. Figyelünk rá, és elismerően nyilatkozunk a tetteiről. Egyáltalán ne vegyük természetesnek, hogy a feleség este, a munka után még vacsorát főz – köszönjük meg neki, éreztessük vele, milyen tökéletesen csinálja ezt is. Férfiak esetében sem kell fukarkodni a bókokkal – ha valami olyat csinált az úr, ami számára kihívás, adjunk neki pozitív visszajelzést.

Minőségi idő

Napjaink rohanó világában nem sok idő van egymásra figyelni: munka, gyerekek, egyéb tevékenységek – akiknek a szeretetnyelve a minőségi idő, azok örülnek, ha a párjukkal el tudnak menni egy-egy koncertre, moziba, de még a közös bevásárlást is élvezetes programmá tehetik. A lényeg, hogy legyenek együtt minél többet a felek, beszélgessenek sokat, figyeljenek egymásra!

Ajándékozás

Nem csak születésnapon vagy évfordulón szabad ajándékot venni a másiknak! Meglephetjük kedvesünket olykor egy könyvvel, netán hangoskönyvvel, szép ruhával vagy épp egy vicces bögrével is. Az számít ez esetben, hogy a párunk érezze, gondoltunk rá, és személyre szabott meglepetéssel készültünk. Akiknek az ajándékozás a szeretetnyelve, azok esetében a fontos dátumokról nem szabad megfeledkezni semmiképp!

Testi érintés

Simogatás, ölelés, puszi az arcra, szájra, sétálás kézenfogva – ezek mind a testi érintés kategóriájába tartoznak. Akik ezt a szeretetnyelvet beszélik, vágynak a másik közelségére, szeretnek összebújni a párjukkal – a kanapén ülve is így nézik a tévét. Számukra egy távkapcsolat ijesztő lehet, nem is fog sokáig tartani.

Szívességek

A szívességek közé sok minden sorolható: Ha megtesszük azt, ami talán a párunknak nehezére esik, hálás lesz érte, és érezni fogja, hogy szeretjük!

Népszerűek

To Top