+ PR-cikk

Mire jó a mérlegelő zsák?

mérlegelő zsák

Biztos vannak az olvasóink között olyanok, akiknek meghatározó gyerekkori filmélményt jelentett a nagy ho-ho-horgász, és talán még emlékeznek rá, milyen bonyolult viszonyt ápolt a soha el nem fogott halakkal.

Reméljük, Önöknek sokkal több horgászsiker jutott osztályrészül, ezért is annyira fontos, hogy a halakat sporttársként kezeljék, akiknek kijár a tisztelet és a finom bánásmód, melynek egyik fontos eszköze, egy a Damil.hu kínálatából vásárolt mérlegelő zsák. Ebben a cikkben ennek a fontos eszköznek a használatával foglalkozunk.

A mérlegelő zsák szerepe

Mint fentebb már írtuk, a hal a horgász számára manapság sokkal inkább sporttárs, mint zsákmány, ezért fontos, hogy sem kifogás közben, sem a mérlegeléssel töltött idő alatt ne sérülhessen.

A halak kiemelésében játszik fontos szerepet ez a praktikus eszköz, a bojlis horgászok kelléktárában mondhatni nélkülözhetetlen, mint ahogy a nagyhalas feeder pecásoknak is igen komoly szolgálatokat tehet adott esetben. Mint ahogy a neve is mutatja, a hal lemérésénél segít a nagyobb méretű pontyok és amurok testi épségének megőrzésében, hiszen egy 6-7 kilós példány esetében ez már nem magától értetődően egyszerű feladat.

Mit kell tudni a használatáról?

A legfontosabb természetesen, hogy rendelkezzen egy megfelelő eszközzel, és azt ne felejtse otthon, amikor horgászni indul, sőt, legyen mindig kéznél, hogy ne kelljen egy percet sem elvesztegetni a keresésére, amikor úgymond helyzet van.

A megakasztott és szákba emelt pontyot, tokhalat, amurt először is érdemes bölcsőbe helyezni, hiszen a horogszabadítást így lehet a leginkább biztonságosan elvégezni. Amikor ezt a műveletet sikerült kipipálni, a mérlegelő zsákot oda kell illeszteni a bölcső szélére, rögtön a hal mellé, hogy a lehető legegyszerűbb mozdulattal áthelyezhessük a mérlegeléshez használt eszközbe. Ezután következik maga a mérlegelés, majd a pontos súly rögzítése után az uszonyos sporttárs szabadon engedése udvarias jószerencse kívánások közepette.

Az igényeknek megfelelő modell

Mivel mérlegelő zsákból is többféle kapható a piacon, így érdemes néhány szempontot figyelembe venni a beszerzéskor, hogy használat közben se érhesse semmiképpen csalódás. Ezek közül elsődlegesen fontos a méret, illetve hogy mekkorára lehet összecsomagolni szállításhoz. Az első esetben az a jó, ha minél nagyobb, hiszen lehet, hogy éppen élete halát fogja kifogni a következő horgászatnál, és nem árt, ha elfér a zsákban, hiszen sokkal hihetőbb grammra pontos mérettel dicsekedni, mint karon mutogatni, hogy ki mekkora halat fogott.

A szállítási méret viszont jó, ha minél kisebb, hiszen mind az otthoni tárolásnál, mind a felszerelés mozgatásánál ez az ideális.

Nem mindegy a zsák anyaga, és annak minősége sem. Érdemes sűrű szövésű zsákot választani, mivel ebbe sokkal nehezebben akadnak bele az olyan érzékeny hal “alkatrészek”, mint a bognártüske vagy a pikkelyek, ezáltal az állat biztonsága is jobban garantálható.

Népszerűek

To Top