+ Színház

Meg kell tölteni az új nagy nézőteret – Távozik a debreceni Csokonai Nemzeti Színház művészeti vezetője

debreceni Csokonai Nemzeti Színház

A szezonnyitó legfontosabb híre Szabó K. István művészeti vezető távozása volt, akinek munkáját egy ötfős művészeti tanács veszi át.

A debreceni Csokonai Nemzeti Színház szezonnyitó társulati ülésén Papp László polgármester büszkén emelte ki, hogy a városvezetés két nagy színházi beruházást hajtott végre, összesen 23 milliárd forint értékben.

Az elvárás azonban magas: a cél, hogy a nézők visszatérjenek, és a színház művészeti minősége kiemelkedő legyen, mivel Debrecen kulturális vezető szerepet kíván betölteni a régióban.

A színház nézőtere az átalakítás után 350-ről 560 férőhelyesre bővült, míg a Csokonai Fórum további 500 székkel gazdagodott. A polgármester sikeres évadot kívánt a társulatnak, mivel az új kapacitás kihasználása nagy kihívást jelent.

A jegyeladások tekintetében elhangzott, hogy a 2018/2019-es évadban 85,5 ezer jegyet adtak el, míg 2010 körül ez az érték még 100 ezer fölött volt.

A szezonnyitó legfontosabb híre Szabó K. István művészeti vezető távozása volt, akinek munkáját egy ötfős művészeti tanács veszi át, azonban az idei évad műsortervét ez nem érinti. Szabó K. István a következő évadokban rendezőként továbbra is jelen lesz.

Mátyássy Szabolcs igazgató elmondta, hogy szakmai különbségek miatt vált szükségessé Szabó K. távozása, és célja egy stabilan működő színház létrehozása. A művészeti tanács három külsős és két belsős tagból áll majd, és az egyeztetések már megkezdődtek.

Az éves műsorral kapcsolatban az igazgató hangsúlyozta, hogy a közönség a zenés, érzelmes történeteket kedveli, ezért a Csokonai Színházban főleg musicaleket, operetteket és vígjátékokat fognak játszani, míg a művészi, költői darabok a Csokonai Fórum színpadán lesznek láthatók.

(Az index.hu cikkét szemléztük)

A legfrissebb színházi hírek

Népszerűek

To Top