+ Színház

A 12 éves Mozart elképzelte, hogy a szerelmesek jósnőhöz járnak

mozart

Mozart gyermekkori művét 1890-ben, Berlinben fedezték fel újra, két évvel később pedig a Magyar Királyi Operaház is bemutatta.

Százharminc év után fiatal alkotók és előadók produkciójában mutatja be Wolfgang Amadeus Mozart 12 évesen írt, Bastien és Bastienne című vígoperáját a Magyar Állami Operaház. A szerelmi történet, amely Menotti A telefon című gegoperával párban látható, az intézmény általános iskolásokat célzó MVM Pikoló Programja részeként szeptember 7-től szerepel az Operaház kínálatában.

Az Operaház előszínpadán látható Mozart-vígoperát Valkai Andrea játékmester viszi színre, akinek ez az első operaházi rendezése. A magyar nyelvű előadás prózai részeinek átdolgozásában Perczel Enikő dramaturg segédkezett, a jelmezeket és díszleteket Mihály-Geresdi Zsófia, a vetített hátteret Czeglédi Zsombor animációtervező, az itt megjelenő árnyjáték koreográfiáját pedig Kovács Domokos készítette – írta a Magyar Állami Operaház csütörtökön.

A darab főszerepeiben pályakezdő énekesek mutatkoznak be: a kettős szereposztásban Bastient Halász Gergely és Kósa Lőrinc, Bastienne-t Kapi Zsuzsanna és Fenyvesi Gabriella Rea, Colas-t Zajkás Boldizsár és Aron Ottó Jóhannsson alakítják.

Az 1768-ban komponált Bastien és Bastienne alapjául Rousseau 1752-ben bemutatott Le devin du village (A falusi jövendőmondó) című zenés közjátéka, valamint az abból egy évvel később készült paródia, Justine Favart és Harny de Guerville Les Amours de Bastien et Bastienne (Bastien és Bastienne szerelmei) című műve szolgált.

A francia pásztorjáték és a német dal műfaját ötvöző darab Mozart harmadik operája és az első, amiben a szerző már a saját hangján szólal meg – idézik fel a közleményben.

Mozart gyermekkori művét 1890-ben, Berlinben fedezték fel újra, két évvel később pedig a Magyar Királyi Operaház is bemutatta. Ifjúsági előadás formájában 130 év után tér vissza a repertoárra.

Mozart operájában Bastienne, a pásztorlány félelmében, hogy barátja, Bastien elhagyja őt, Colas-tól, a falusi jövendőmondótól kér segítséget. A varázsló azt javasolja a lánynak, legyen közömbös a fiúval. Később Colas azzal fogadja a lánykérésre készülő Bastient, hogy barátnője már mást szeret. A megdöbbent fiú a jövendőmondó segítségét kéri. A kacér Bastienne ennek ellenére még kicsit kéreti magát, mielőtt a történet boldog véget érne.

A műsor második felében Gian Carlo Menotti 1947-es A telefon című vidám egyfelvonásos operája látható. A történet szerint Ben, a szerelmes ifjú hiába próbálja megkérni barátnője, Lucy kezét, a minduntalan megcsörrenő telefon egyfolytában megszakítja vallomását, míg a férfi ügyes trükkel ér célt szíve választottjánál.

Almási-Tóth András rendezését ezúttal Valkai Andrea dolgozta át az Operaház előszínpadára. A kettős szereposztásban a szerelmeseket ugyancsak Kapi Zsuzsanna és Halász Gergely, valamint Fenyvesi Gabriella Rea és Kósa Lőrinc alakítják, míg a címszereplő Telefont Dargó Gergely formálja meg. Mindkét előadásban az Opera Zenekart Teremi Dárius vezényli.

A Bastien és Bastienne, valamint A telefon című egyfelvonásosok a premiert követően október 12-én, november 30-án, december 1-jén, 7-én, 8-án és 15-én, továbbá 2025. január 4-én és 11-én láthatók a Magyar Állami Operaházban.

A legfrissebb zenei hírek

Népszerűek

To Top