+ Színház

Hegedűs D. Géza nyilatkozata a nemzet színésze kitüntetéséről

hegedűs d géza

Hegedűs D. Géza: Meglepett, eszembe jutottak az otthoniak, a szülőföldem, hogy édesanyám, édesapám biztos boldogok lennének.

Hegedűs D. Géza a Nemzet Színésze kitüntetést kapta meg, amelyet a hagyományoknak megfelelően Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója jelentett be neki egy telefonhívásban.

Az elismerést Király Levente elhunytával megüresedett hely betöltésére ítélték oda, a választás egyhangúlag esett Hegedűs D. Gézára.

A Vígszínház 71 éves színésze nagyon meglepődött a hír hallatán, és meghatódva emlékezett meg családjáról és szülőföldjéről, hangsúlyozva, milyen fontos szerepet játszanak ezek az emberek életében.

„Éppen nem voltam színpadon, amikor a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila úr telefonált nekem, hogy itt van a nemzet színészei között, akik most arról döntöttek, hogy a mai naptól kezdve én is a társuk leszek, mint az egyik nemzet színésze. Meglepett, eszembe jutottak az otthoniak, a szülőföldem, hogy édesanyám, édesapám biztos boldogok lennének, ha megélhették volna ezt, és eszembe jutottak az ibrányiak, a testvéreim, rokonaim, a nagy család. Hogy gyönyörű nagy út ez. Hirtelen szembesültem azzal, hogy hány kedves ember gondol velem együtt erre a pillanatra – meg rám is szeretettel”

Bár több mint 200 gratuláló üzenetet kapott, elhatározta, hogy mindenkinek válaszolni fog.

Jordán Tamás a következőket mondta a friss díjazottról:

„Remek színészművész, aki a pályája során végig bizonyított, megérdemli a címet!”

Ez a kitüntetés újabb mérföldkő Hegedűs D. Géza karrierjében, aki korábban már Kossuth- és Jászai Mari-díjat is kapott.

(A 168.hu óra cikkét szemléztük)

A legfrissebb színházi hírek

Népszerűek

To Top