+ Zene

A világhírű Sérgio Mendes halálát a Covid okozta

Sérgio Mendes

A brazil zenész, Sérgio Mendes, az 1960-as években a bossa novát nemzetközi közönséghez hozta el a Brasil ’66 nevű együttesével.

A brazil zenész, Sérgio Mendes, aki az 1960-as években a bossa novát nemzetközi közönséghez hozta el a Brasil ’66 nevű együttesével, 83 éves korában elhunyt, hosszan tartó Covid okozta egészségügyi problémák következtében.

Mendes családja nyilatkozatában elmondta, hogy „békésen távozott” Los Angeles-i szülővárosában.

„Felesége és zenei partnere az elmúlt 54 évben, Gracinha Leporace Mendes, mellette volt, ahogy szerető gyermekei is. Mendes legutóbb 2023 novemberében lépett fel telt házas, lelkes közönségek előtt Párizsban, Londonban és Barcelonában” – közölték.

„Az elmúlt hónapokban egészsége a hosszú távú Covid hatásai miatt romlott.”

Mendes Niterói városában született 1941. február 11-én, és gyerekkorában klasszikus zongorát tanult. Egyre növekvő jazz iránti szeretete miatt az 1950-es években éjszakai klubokban kezdett játszani, párhuzamosan a bossa nova kialakulásával. Az 1960-as években Cannonball Adderleyvel és Herbie Mann-nel is felvett dalokat, majd az évtized folyamán az Egyesült Államokba költözött.

Miután Sérgio Mendes and Brasil ’65 néven két albumot adott ki, amelyek nem értek el nagy sikert, az együttes két amerikai énekesnőt, Lani Hallt és Bibi Vogelt hívta meg, hogy angolul énekeljenek, és átnevezték magukat Brasil ’66-re.

Herb Alpert producerrel készített albumuk platinalemez lett, részben a Mas que Nada című kislemez sikerének köszönhetően, amit Mendes 2006-ban újra felvett a Black Eyed Peas együttessel.

1968-ban Mendes szélesebb közönséghez jutott el, amikor az Oscar-díjátadón előadta a The Look of Love című dalt, amely az Egyesült Államok Top 10-es listájára is felkerült. Mendes sztár lett, aki elnököknek lépett fel, és a 1970-es Japán Világkiállításon is szerepelt.

Mendes felesége, Leporace, és öt gyermekük élte túl.

(A hírt a brit The Guardian közölte)

A legfrissebb zenei hírek

Népszerűek

To Top