+ Oktatás

Öveges József professzor egy gyorsvonat miatt lett fizikatanár

öveges józsef

Öveges József professzor, aki tizenkét éven át kitartó lendülettel adta át tudását a képernyőn keresztül, több mint 100 cikket is publikált.

A tévében bemutatott látványos kísérletei sokak számára maradandó élménynek számítanak. Ő vezette a Magyar Televízió 100 kérdés – 100 felelet, valamint Legkedvesebb kísérleteim című műsorait. 45 éve hunyt el Öveges József Kossuth-díjas fizikus, pedagógus, a kísérletező fizikatanítás népszerűsítője.

Öveges József maga is szívesen mesélte felmenőiről, hogy apai ágon legalább kétszáz évig visszamenőleg mind népiskolai tanítók voltak. Nem csoda, hogy az ifjú Öveges is tanári pályára lépett, de a családi hagyomány mellett figyelmessége, kíváncsisága is hajtotta.

Mosolyogva mondta el kezdeti érdeklődéséről, hogy gyerekkorában egyik nap hallotta a 15 km-re elmenő gyorsvonat hangját, míg a másik nap nem, és ez nem hagyta nyugodni – így kezdődhetett a világ megértésére irányuló tudásvágya.

1919–1922 között kezdte pályáját Szegeden, a piarista gimnáziumban, ahol mennyiségtant, vallástant, történelmet és földrajzot tanított. Aztán következett: Tata, Vác, majd Budapest, ahol végül egyetemi tanár és tanszékvezető lett. A különleges tehetségű pedagógust – aki egyébként remek színész is volt – a televízió is meghívta.

Amikor Kelemen Endre szerkesztő meglátogatta lakásán a Varsányi udvarban, nyitott ajtó mellett beszélgettek. Ezalatt a közelben bekapcsoltak egy rádiót, ami megzavarta a beszélgetést. Erre a professzor felállt, és azt mondta: „Nem azért vagyok fizikus, hogy el ne tudjam némítani ezt a rádiót.” Átment a másik szobába, és a rádió nemsokára valóban elhallgatott.

Ezt a találkozást számos tévés szereplés követte, Öveges Józsefet pedig rövidesen mindenki ismerte. Az utcán ráköszöntek, levelek százait küldték neki, neve keresztrejtvényekben szerepelt, Rátonyi Róbert szilveszteri szatírájához a professzor maszkját választotta. Övegest nem bosszantotta mindez, sőt örült annak, hogy személyiségével népszerűsítheti a fizikát is.

A mindig lelkes professzor szigorú rend szerint élt: kora hajnalban kelt, naponta egyszer étkezett, minden idejét a munka töltötte ki. Ennek a rutinnak és folyamatos tanulásnak volt az eredménye a több mint 30 kiadott könyv és a Magyar Rádióban tartott 256 előadás is.

Amikor Öveges elvégezte az egyetemet, a modern fizika még csak akkor kezdett kibontakozni, így önszorgalomból képezte magát, és azon dolgozott, hogy a gyerekeknek is átadhassa az új tudást. Pedagógusként azt vallotta, hogy buta kérdés nincs, mindenre érdemes válaszolni.

Öveges professzor úr, aki tizenkét éven át kitartó lendülettel adta át tudását a képernyőn keresztül, több mint 100 cikket is publikált, amelyekben tévés szerepléseihez hasonló közvetlenséggel vonja be az olvasót a fizikába. Tagja volt az Élet és Tudomány hetilap szerkesztőbizottságának és több mint 30 éven át a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Országos Elnökségének.

A középiskolai, majd egyetemi oktatás után a professzor osztályterme egy egész ország lett, hiszen lehetősége volt tanítványokat szerezni gyerekektől a nagyszülőkig a tévén és a rádión keresztül. Nevét mára verseny és több iskola is őrzi.

A tudomány legfrissebb hírei

Népszerűek

To Top