+ Életmód

Megmentik a Trevi-kút épségét a tömegturizmustól

Trevi-kút

A Trevi-kút épületéhez vándorló turistatömeget 2019-ben az akkori polgármesteri hivatal kerítéssel akarta visszaszorítani.

A látogatók számát előzetes helyfoglalás és egyeurós belépődíj bevezetésével akarják korlátozni az olasz fővárosban a Trevi-kútnál – jelentette be Alessandro Onorato, a római főpolgármesteri hivatal idegenforgalomért felelős tanácsosa a Corriere della Sera napilapban szerdán.

Alessandro Onorato elmondta, hogy az intézkedéssel a tömegturizmussal szemben kívánják megvédeni az egyik leglátogatottabb római látványosságot.

Szabályozni akarják azok számát, akik nap mint nap felkeresik a Trevi-kutat: a tervek szerint az előzetes helyfoglalást a jövő évtől vezetnék be, és ezzel egy időben jelképes értékű belépőjegyet is kellene vásárolniuk a látogatóknak, fejenként egy euróért. A rómaiak számára ingyenes lenne.

Róma legnagyobb utcai szökőkútjáról van szó, amelyet 1762-ben avattak fel. A Trevi-kutat a mai napig az ókori Aqua Virgo vízvezeték táplálja, a kút medencéjét uraló szoboregyüttes közepén Óceán isten alakja magasodik, a szökőkútban fürdött meg Anita Ekberg Federico Fellini Nyolc és fél című filmjének híres jelenetében, de a Trevi-kút leginkább arról ismert, hogy a Rómába visszatérni akaró turisták aprópénzt dobnak a vizébe.

Trevi-kút

A Trevi-kút előtti szűk téren több ezren szoronganak, ami “nem méltó a történelmi-művészeti örökséghez tartozó helyszínhez” – hangoztatta Alessandro Onorato, aki a 2025-ös jubileumi szent év rendkívüli eseménysorozatért is felelős, amelyekre mintegy harmincmillió olasz és külföldi látogató érkezését várják a fővárosba.

A Corriere della Sera római kiadásának Alessandro Onorato elmondta, korlátozná azt is, hogy a gyönyörű Trevi-kútnál a turisták a lépcsőkön vagy a teret ellepő presszók és éttermek teraszain ülve egyenek, igyanak.

A Trevi-kúthoz vándorló turistatömeget 2019-ben az akkori polgármesteri hivatal kerítéssel akarta visszaszorítani, ahogyan már az is felmerült, hogy szintén kerítéssel vennék körbe a Spanyol-lépcsőt is.

Legutóbb, 2023 júliusában a Pantheonba való belépés tették fizetőssé, fejenként öt euróért.

A Trevi-kút építéséről:

A Trevi-kút (Fontana di Trevi) Róma egyik legismertebb és leglátványosabb szökőkútja, mely az olasz barokk építészet egyik mesterműve. Építése több évtizedig tartott, és több híres művész is közreműködött a létrehozásában.

Történelmi háttér és előzmények

A Trevi-kút alapját egy régi római vízvezeték, az Aqua Virgo szolgáltatta, amelyet Kr. e. 19-ben építettek Agrippa parancsára, és a város egyik legfontosabb vízforrása volt. A legenda szerint egy fiatal római lány (virgo) mutatta meg a helyet a katonáknak, ahol a forrás található, innen származik az Aqua Virgo elnevezés.

A középkor során a vízvezeték megrongálódott, és a szökőkút is leromlott állapotba került. Azonban a pápák az újjáépítések során kiemelt figyelmet szenteltek a város vízellátásának.

Az építés története

1. Korai tervek: A Trevi-kút építésének első komoly terveit Gian Lorenzo Bernini készítette a 17. században, VIII. Orbán pápa megbízásából. Bár Bernini tervei nem valósultak meg, az ő elképzelései alapozták meg a későbbi tervezők munkáját.

2. Clemens XII pápa és Nicola Salvi: A tényleges építkezés 1732-ben kezdődött el XII. Kelemen pápa uralkodása alatt, Nicola Salvi építész irányításával. Salvi Bernini korábbi tervei alapján dolgozott, de jelentős módosításokat végzett. A szökőkút egy hatalmas, színházi jellegű kompozíció lett, amely a természet és a tengerek erejét hirdette.

3. Fő témák és szimbolika: A kút központi alakja Neptunusz, a tenger istene, aki egy diadalszekéren áll, amelyet tengeri lovak és tritónok (félig ember, félig hal lények) húznak. A kút két oldalán két allegorikus szobor látható: az egyik a bőséget (Abbondanza), a másik pedig az egészséget (Salubrità) szimbolizálja. A díszítőelemek között kagylók, sziklák és különféle tengeri lények találhatók.

4. Későbbi fejlesztések és befejezés: Nicola Salvi 1751-ben meghalt, így nem láthatta a szökőkút teljes befejezését. A munkát Giuseppe Pannini fejezte be 1762-ben, és ekkor avatták fel hivatalosan a szökőkutat.

Építészeti stílus

A Trevi-kút a barokk stílus jegyeit hordozza magán, amely a monumentalitásra, a dinamikus kompozíciókra és az érzelmi hatásokra törekedett. A szobrászati elemek és a szökőkút mögött elhelyezkedő Palazzo Poli épülete együttesen alkotják a kút teljes látványát. Az építmény a természet és az ember közötti kapcsolatot ábrázolja, miközben a víz, mint az élet forrása, központi szerepet játszik a kompozícióban.

Hagyományok és legendák

A Trevi-kúthoz kötődik egy népszerű hagyomány: ha valaki érmét dob a kútba, az garantálja, hogy visszatér Rómába. Ezt a hagyományt évről évre turisták milliói tartják életben. A bedobott érméket rendszeresen összegyűjtik, és jótékony célokra fordítják.

A Trevi-kút tehát nemcsak építészeti szempontból jelentős, hanem kulturális és történelmi szimbóluma is Rómának.

A legfrissebb képzőművészeti hírek

Népszerűek

To Top