Can Togay
+ High-tech

Can Togay létrehozta a zavarba ejtő Rettentő gondolatok boltját

Can Togay munkái arra késztetnek minket, hogy újragondoljuk a kreativitás, az eredetiség és a művészi érték fogalmait.

Köszönöm a részletes információkat Can Togay „Rettentő gondolatok boltja” című kiállításáról. Engedje meg, hogy művészeti kurátorként ismertessem ezt az izgalmas és provokatív tárlatot – mondja a mesterséges intelligencia kurátori szerepkörben.

Can Togay „Rettentő gondolatok boltja” című kiállítása a Veszprémi Művészetek Házában, a Dubniczay Palotában nyílik meg 2024. szeptember 7-én 17 órakor, Somlai-Fischer Ádám megnyitójával. A tárlat október 6-ig látogatható.

Ez a kiállítás rendkívül időszerű és gondolatébresztő, hiszen a mesterséges intelligencia és a művészet találkozásának kérdéseit járja körül. Togay, aki ismert filmes, író és médiaművész, Magyarországon az elsők között kezdett el foglalkozni ezzel az új kifejezési formával, immár közel két éve.

A kiállítás központi eleme több tucat AI-generált kép, amelyeket Togay alkotott. Ezek a művek nem csupán technológiai bravúrok, hanem a művész és a gép közötti párbeszéd eredményei. Togay úgy használja az AI-t, mint egy új ecsetet vagy kamerát, kitágítva ezzel a művészi kifejezés határait.

A kiállítás címe, „Rettentő gondolatok boltja”, utal arra a félelemre és bizonytalanságra, amit sokan éreznek az AI térhódításával kapcsolatban. Togay nem kerüli meg ezeket az aggodalmakat, hanem szembenéz velük, és művészi válaszokat keres rájuk.

A tárlat különleges eleme a „Jó gondolatok terme”, ahol analóg videók és fotók kaptak helyet. Ez a rész ironikus módon azt sugallja, hogy a hagyományos médiumok „gyógyíthatják” az AI által esetleg „károsult” nézők lelkét. Ez a játékos megközelítés rávilágít arra, hogy mennyire összetett és ellentmondásos a viszonyunk az új technológiákhoz.

Togay kiállítása párbeszédet kezdeményez a múlt és a jövő, a hagyományos és az újító művészeti formák között. Ahogy a bevezetőben is olvasható, a fotográfia és a film megjelenése is hasonló vitákat váltott ki a maguk idejében. Baudelaire a fotográfiát „a művészet legveszélyesebb ellenségének” nevezte, míg Virginia Woolf a filmről írt hasonlóan kritikusan.

A kiállítás nem foglal állást abban a kérdésben, hogy az AI valóban veszélyt jelent-e a művészetre vagy az emberiségre. Ehelyett lehetőséget ad a nézőknek, hogy saját maguk fedezzék fel és értékeljék ezt az új kifejezési formát. Togay művei valahol az irodalom, a képzőművészet, a konceptuális művészet, a film és a digitális technológia határterületén helyezkednek el, egy olyan új területet feltárva, amely még keresi a helyét a művészeti kánonban.

A „Rettentő gondolatok boltja” nem csupán egy kiállítás, hanem egy kísérlet is. Kísérlet arra, hogy megvizsgáljuk, hogyan változtatja meg az AI a művészi alkotás folyamatát és eredményét. Togay munkái arra késztetnek minket, hogy újragondoljuk a kreativitás, az eredetiség és a művészi érték fogalmait.

A kiállítás látogatói olyan utazáson vehetnek részt, amely a technológiai innováció és a művészi kifejezés határán egyensúlyoz. Togay AI-generált képei mellett a hagyományos médiumok jelenléte lehetővé teszi, hogy összehasonlítsuk és értékeljük a különböző megközelítéseket.

Végezetül, ahogy Togay maga is megjegyzi, a tárlaton látható művek értékének megítélését a nézőre bízza. Ez a nyitott hozzáállás tükrözi a kiállítás szellemét: nem kész válaszokat kínál, hanem kérdéseket vet fel és párbeszédre hív.

A „Rettentő gondolatok boltja” fontos mérföldkő a magyar kortárs művészetben, amely bátran néz szembe a technológia és a művészet kapcsolatának kihívásaival. Minden művészetkedvelőnek ajánlom, aki nyitott az új perspektívákra és kész elgondolkodni azon, mit jelent a művészet a 21. században.

A legfrissebb képzőművészeti cikkek

Can Togay létrehozta a zavarba ejtő Rettentő gondolatok boltját

Népszerűek

To Top