+ Irodalom

Edward St Aubyn elvisz a vegetáló brit arisztokrácia öntelt és brutális világába

Edward St Aubyn: Patrick Melrose – Van remény trilógia

Edward St Aubyn gyerekkora nemcsak anyagi jólétben, hanem érzelmi és fizikai bántalmazásban is bővelkedett.

Élményolvasó – Edward St Aubyn: Patrick Melrose – Van remény trilógia

Felkavaró, metszően éles, néhol cinikus, másutt fájdalmas, maróan pontos, mélyen szórakoztató, egyben megrázó olvasmány ez az önéletrajzi ihletésű kisregény-sorozat a vegetáló brit arisztokrácia elkorcsosult, dekadens, hanyatlásában egyre önteltebb, képmutató, felszínes világáról.

Nekem az első felvonás tetszett legjobban, a kegyetlen, beteg, perverz apa sátáni kacajoktól hemzsegő portréja a dél-francia táj hátterével, lefegyverzően gyilkos jellemrajzokkal.

Aztán a tönkretett fiú drogos New York-i pokoljárása undorító, gusztustalan tombolása viszont Bret Easton Ellist is lepipálja a nagy semmi mélyébe tekintve; a harmadik kisregény pedig szellemes körkép a nevetséges elit kínosan üres társasági életéről, kiégett főhősünk felszínre kapaszkodásával – szóval erős az összkép, némi hullámzással, amikor rosszból is megárt a sok.

Szombathy Pál

Edward St Aubyn élete és írói világa:

Edward St Aubyn brit író, akinek élete és munkássága különleges helyet foglal el a kortárs irodalomban. 1960-ban született Londonban, egy arisztokratikus háttérrel rendelkező családban. Gyermekkorát a dél-franciaországi Provence-ban és Londonban töltötte. Élete és írói világának egyik meghatározó tényezője a traumatikus gyerekkor, amely mély nyomot hagyott benne, és amelyet később regényeiben dolgozott fel.

Személyes Élet

St Aubyn gyerekkora nemcsak anyagi jólétben, hanem érzelmi és fizikai bántalmazásban is bővelkedett. Apja, Roger St Aubyn, egy rendkívül erőszakos férfi volt, aki rendszeresen bántalmazta fiát. Ezek a tapasztalatok mély pszichés sebeket hagytak a fiatal Edwardban, amelyek későbbi életében depresszióhoz és kábítószer-függőséghez vezettek. Felnőttként is küzdött ezen traumák feldolgozásával, és irodalmi művei sokszor ennek a küzdelemnek a lenyomatai.

Írói Világ

St Aubyn legismertebb munkája az ötrészes Patrick Melrose sorozat, amely részben önéletrajzi elemekre épül. A sorozat első kötete, a Never Mind (1992), Patrick Melrose gyerekkorát mutatja be, ahol a bántalmazás és az érzelmi elhanyagolás áll a középpontban. A következő részek – Bad News (1994), Some Hope (1994), Mother’s Milk (2006) és At Last (2011) – végigkövetik Patrick életét a felnőtté válásán át, miközben a trauma, a függőség, az önpusztítás és a megváltás témái kerülnek előtérbe.

A Patrick Melrose sorozat különlegessége az a brutális őszinteség, amellyel St Aubyn bemutatja a karakter belső világát és külső küzdelmeit. Írásaiban egyaránt megtalálható a sötét humor és a finom irónia, amely különleges hangot ad munkáinak. Az irodalmi világ nagyra értékeli St Aubyn stílusát, amely egyszerre éles, szellemes és mélyen átható.

Elismertség és Hatás

St Aubyn munkái komoly kritikai elismerésben részesültek, és a Patrick Melrose sorozatot 2018-ban televíziós minisorozatként is adaptálták, Benedict Cumberbatch főszereplésével, amely további figyelmet irányított az író munkásságára. A sorozat különösen sikeres volt, és több díjat is nyert, tovább növelve St Aubyn hírnevét.

Edward St Aubyn írói világa tehát mélyen összefonódik személyes traumáival és küzdelmeivel, amelyekből irodalmi mesterművek születtek. Művei nemcsak a bántalmazás és a függőség témáit járják körül, hanem az emberi lélek bonyolultságát, a megbocsátás és az önelfogadás útjait is vizsgálják.

Népszerűek

To Top