+ Film

Fellini Rómája – a rendező önmagát alakítja a filmben

Fellini Rómája

A Fellini Rómája című filmet ma este, azaz szeptember 1-én láthatod a Duna Televízi csatornáján 22 óra 30 perces kezdettel.

Fellini Rómája egy város története az elbeszélő szemével nézve. Lenyűgöző utazás az örök város lakói, történelme, kifogyhatatlan humora, és szívszorító melankóliája, fényei és árnyai között.

A rendező fantáziájának és személyes történetének belső ritmusát követve a kamera könnyeden siklik át tájakon, arcokon és évezredeken, bevonva a nézőt az emlékek, a képzelet, az egyéni és a kollektív, a fikció és a dokumentum szétbonthatatlanul összefonódó, lenyűgöző világába.

Ismerős és mégis különös figurák, groteszk és hátborzongató helyzetek tánca ez, ahogyan Fellini, a mozi történetének egyik legnagyobb varázslója idézi elénk.

Az 1972-ben készült 128 perces olasz-francia filmdráma rendezője és szereplője Federico Fellini, a zenét Nino Rota szerezte, a fiatal Fellinit Peter Gonzales Falcon alakítja, a filmben szerepel még: Marcello Mastroianni.

A Fellini Rómája című filmet ma este, azaz szeptember 1-én láthatod a Duna Televízi csatornáján 22 óra 30 perces kezdettel. A filmet ezen a weboldalon is meg tudod nézni.

Ha szeretnél a legfrissebb ma esti filmajánlónkról értesülni, akkor mentsd el ezt a linket, ezen mindent megtalálsz: https://librarius.hu/tag/film-ma-estere/. A legtöbb ajánlott filmünk megnézhető az interneten is, tehát ezen a linken valójában egy egész nagy filmtárat találsz.

Federico Fellini életútja röviden:

Federico Fellini (1920. január 20. – 1993. október 31.) egy olasz filmrendező és forgatókönyvíró, akit a 20. század egyik legnagyobb filmesének tartanak. Fellini egyedi látásmódja, szürreális és álomszerű filmjei révén vált világszerte ismertté és elismertté.

Korai évek
Fellini az olaszországi Riminiben született. Már fiatal korában érdeklődött a rajzolás és az írás iránt. Tizenéves korában Rómába költözött, ahol újságíróként és karikaturistaként kezdett dolgozni.

Filmes karrier kezdete
A második világháború idején találkozott Roberto Rossellinivel, és közösen dolgoztak a híres neorealista filmen, a Róma, nyílt város (1945) című alkotáson, amelynek forgatókönyvéhez Fellini is hozzájárult. Ez a munka hozta meg neki az első szakmai elismerést.

Rendezői karrier
Fellini első nagy sikere a Varieté fényei (1950) volt, amelyet követően számos ikonikus filmet készített. Ezek közé tartozik a Júlia és a szellemek (1965), Az édes élet (1960), és a 8½ (1963), amelyben Marcello Mastroianni játszotta a főszerepet. Az utóbbi két film különösen fontosak Fellini életművében, mivel ezekben dolgozta fel a hírnév és az alkotói válság témáját.

Stílusa és hatása
Fellini filmjei híresek szürreális, álomszerű képi világukról és mély pszichológiai tartalmukról. Gyakran foglalkozott az emberi lélek rejtett aspektusaival, a társadalmi visszásságokkal és a személyes identitás kérdéseivel. Művészetére nagy hatással voltak az álomnaplók, a cirkusz világa és az olasz népi kultúra.

Magánélet
Fellini 1943-ban feleségül vette Giulietta Masina színésznőt, aki számos filmjében játszott, köztük a La Strada (1954) és a Cabiria éjszakái (1957) című alkotásokban. Házasságuk egészen Fellini haláláig tartott, és mélyen befolyásolta művészi munkásságát.

Halál és örökség
Fellini 1993-ban, 73 éves korában hunyt el szívrohamban. Munkásságát számos díjjal és elismeréssel honorálták, köztük öt Oscar-díjjal. Filmjei továbbra is inspirálják a filmkészítőket és a nézőket világszerte, és Fellini neve a filmművészet egyik legnagyobb alkotójává vált.

Fellini életműve egyedi látásmódja és eredetisége révén örökre beírta nevét a filmtörténelembe.

Népszerűek

To Top