+ Film

Cate Blanchett: Hiányzik a mai világból a szégyen és a megbánás

Cate Blanchett

Cate Blanchett szerint a társadalomban ugyanakkor sok a „megszégyenítés”. „Gondoljunk csak arra, hogyan próbáljuk nevelni a gyerekeket.

Cate Blanchett az új Apple TV+ sorozata, a Disclaimer kapcsán beszélt a modern társadalomban tapasztalható „egyértelmű szégyenhiányról.”- írja a The Guardian.

A hét epizódból álló pszichológiai thrillerben Blanchett karaktere, Catherine Ravenscroft nyilvános megszégyenítéssel néz szembe.

Amikor a velencei filmfesztiválon megkérdezték, hogyan változott az utóbbi években a nők megszégyenítésének módja, és hogyan közelítette meg ezt a szerepet nőként, Blanchett így válaszolt:

„Mindig nőként közelítem meg a szerepeket, hiszen nő vagyok. Nem igazán gondolkodom ezen.”

Hozzátette: „Jelenleg a társadalomban egyértelmű szégyenhiány tapasztalható. A szégyen nagyon különbözik a bűntudattól. A bűntudat egy teljesen haszontalan érzelem, nem igazán tudom, mit kezdhetünk vele. De a szégyen és a megbánás, valamint az ezekből levonható tanulságok rendkívül erőteljesek.”

Blanchett szerint a társadalomban ugyanakkor sok a „megszégyenítés”. „Gondoljunk csak arra, hogyan próbáljuk nevelni a gyerekeket. Ha nyilvánosan megszégyenítjük őket, az dühöt válthat ki. A privát beszélgetések gyakran sokkal hatékonyabbak, mint a nyilvánosak. Nem mondom, hogy a nyilvános beszélgetések nem fontosak, de az egyénre szabott, szemtől szembe történő megbeszélések sokkal hatékonyabbak lehetnek a nyilvános megszégyenítésnél.”

A sorozat, amelynek premierje csütörtökön volt Velencében, az ötszörös Oscar-díjas Alfonso Cuarón első nagyköltségvetésű streaming sorozata. A Renée Knight bestsellere alapján készült történet egy elismert újságíróról szól, aki rájön, hogy egy regény főszereplője, amely azzal fenyeget, hogy felfedi legsötétebb titkát.

Miközben Catherine próbálja kideríteni az ismeretlen író kilétét, kénytelen szembenézni múltjával, mielőtt az tönkretenné életét és kapcsolatát férjével (Sacha Baron Cohen) és fiukkal (Kodi Smit-McPhee). A sorozat további szereplői között van Kevin Kline, Lesley Manville és Indira Varma is.

Blanchett megjegyezte: „Mindannyiunknak vannak sötét oldalai. Van egy olyan hitrendszer, amely szerint ha az emberek nem mondanak el mindent, akkor valami sötét dolgot rejtegetnek. Ezt hívják magánéletnek.”

A színésznő utalt Bessel van der Kolk The Body Keeps the Score című könyvére, amely a pszichológiai trauma hatásairól szól.

„Az, ahogyan a trauma sejtszinten megmarad a testben, és ami a rejtett emlékekkel történik, lenyűgöző és fájdalmas volt számomra, és nagyon hálás voltam, hogy nem kerültem hasonló helyzetbe.”

Cuarón, akinek olyan filmjei vannak, mint a Children of Men és a Roma, beszélt a televíziózásba való belekóstolásáról is. „Nem tudom, hogyan kell TV-t rendezni, valószínűleg életem ezen szakaszában már túl késő lenne megtanulni. Mi az egész dolgot inkább egy filmként közelítettük meg.”

Elismerte, hogy ez talán egy „tévedés” volt a részéről. „Egy film forgatása hosszabb időt vesz igénybe, és ezek olyanok voltak, mint hét film. Ez egy nagyon hosszú folyamat volt, nagyon együtt éreztem a színészekkel” – mondta.

A legfrissebb filmes hírek

Népszerűek

To Top