+ Irodalom

Tippek az otthoni könyvtár megvalósítására alacsony büdzséből

otthoni könyvtár

Az otthoni könyvtár létrehozása a könyvmolyok egyik legnagyobb álma, hiszen ez nemcsak a könyvek rendszerezett tárolását teszi lehetővé, hanem egy nyugodt, inspiráló helyet is biztosít az olvasáshoz. A megvalósítás azonban sokszor nem ilyen egyszerű, hiszen nem biztos, hogy elég hellyel rendelkezünk egy nagyobb polcrendszer létrehozásához, de a mai anyagárak mellett a költségek is komoly problémát jelenthetnek. Szerencsére azonban egy könyvtár kialakítása nem feltétlenül kell, hogy drága legyen: egy kis kreativitás, kézügyesség és idő kell csak ahhoz, hogy alacsonyabb költségvetésből is megvalósíthassuk elképzelésünket.

Hogyan kell tárolni a könyveket?

Mielőtt belekezdenénk az otthoni könyvtár megvalósításába, tekintsük át azt, hogy milyen alapvető szempontokat kell – vagy legalábbis érdemes – figyelembe venni a tárolók kialakítása során.

Fontos az, hogy a könyveket ne tegyük ki közvetlen, erős napfénynek, mivel ez gyorsan elszínezheti, kifakíthatja a borítókat. Keressünk egy olyan helyiséget, melynek legalább egy falát nem éri erős napsugárzás, így a köteteink hosszabb életűek lesznek. Ha a konyha és a nappali egy helyiségben vannak, és a könyveket ez utóbbiban tárolnánk, figyeljünk arra is, hogy a főzésből adódó olaj, zsír és pára ne érje azokat közvetlenül. Kerüljük a párás, nyirkos helyeket, így természetesen a pince sem ideális hely a könyvtár számára, de akár a klíma közelsége is árthat kedvenc regényeinknek.

A könyvek tárolásához az ideális hőmérséklet 15-20 fok; ezt persze nehéz megvalósítani, és komoly károkra egy melegebb helyiségben sem kell számítanunk, de ügyeljünk arra, hogy a radiátoroktól a lehető legtávolabb helyezzük el őket. Végül óvjuk a könyveket a portól is: ezt megtehetjük üvegajtók felszerelésével, de a rendszeres takarítás is sokat segít.

Otthoni könyvtár alacsony költségvetésből

Most, hogy tudjuk, hogyan óvhatjuk meg könyveinket, bele is kezdhetünk a számunkra megfelelő tárolóhely létrehozásába. Kezdjük a munkát egy költségvetés elkészítésével: határozzuk meg, mekkora összeget tudunk a munkálatokra szánni, majd kezdjünk el kutatni az interneten alapanyagok és – ha szükséges – munkadíjak után. Ezt kövesse a tervezés: fontos, hogy a könyvtárat igazítsuk otthonunk stílusához. Egy modern lakásban dominálhat a fekete szín, de a klasszikus stílushoz inkább a természetes fa illik. Ha halakat tartunk, építsük be az akváriumot a szekrénybe, de néhány elsüllyedt könyv vagy papírtekercs akár az akvárium dekoráció része is lehet.

Ha tudjuk, mennyit költhetünk és mi az elképzelés, már kezdődhet is a megvalósítás.

1. Szerezzünk be használt polcokat

A drága, új bútorok helyett jó ötlet az, ha használt, mégis jó állapotú polcokat választunk. Számos online platformon körülnézhetünk, de érdemes felkeresni a közeli garázsvásárokat, bolhapiacokat is, ahol sokan szeretnének igen kedvező áron megszabadulni régi szekrényeiktől polcoaiktól. Kérdezzünk körbe az ismerősök között is, könnyen lehet, hogy valaki csupán az elszállításért cserébe nekünk adja régen megunt bútorait. Ha nem találunk olyan darabokat, melyek kialakítása hasonlít egymásra, létrehozhatunk egy eklektikus bútordarabokból álló könyvtárat is, mely amellett, hogy rendkívül dekoratív, biztosan teljes mértékben egyedi lesz.

Miután beszereztük a szükséges polcokat, következhet a festés, amit egy kis kézügyességgel mi magunk is elvégezhetünk, ezzel pedig komoly összegeket takaríthatunk meg. Találjuk ki, hogy milyen színeket szeretnénk használni, vásároljuk meg a festéket, az ecseteket vagy festőhengereket és minden egyéb, szükséges kiegészítőt, majd nézzünk meg néhány online videót: ezekből rengeteget tanulhatunk, így biztosan szép munkát végzünk majd.

2. Készítsük el magunk

Ehhez persze már kell egy kis kézügyesség és tapasztalat, ezért ha soha nem csináltunk még ilyet, érdemes segítséget kérni egy ismerős szakembertől, aki biztosan szívesen ellát minket a szükséges tanácsokkal. Természetesen ebben az esetben érdemes egyszerű tervet kitalálni, hiszen nem véletlen, hogy az asztalosok évekig tanulják a szakmát: egy bonyolultabb szekrény összeállításához szakemberre lesz szükség. Annak viszont semmi akadálya, hogy a faanyagot lecsiszoljuk, lefessük és a megfelelő kiegészítőkkel felfúrjuk a falra, ha tehát egy egyszerű polcrendszer az elképzelésünk, azt jó eséllyel magunk is elkészíthetjük.

3. Válasszunk kreatív megoldásokat

Lehet, hogy nincs helyünk egy új könyvszekrénynek, esetleg ennek megépítése nem fér bele a költségvetésbe. Ha ez a helyzet, de mégis szeretnénk kedvenc olvasmányainknak méltó helyet találni, csak egy kis kreativitásra van szükségünk.

Választhatunk egy polcokkal ellátott térelválasztó falat, melyet beborítunk könyvekkel: ehhez sokkal kevesebb faanyag szükséges, mint hogyha hátlappal is elláttuk volna azt. Ha van otthon néhány régi, szebb raklap vagy fa láda, ebbe is pakolhatjuk a könyveket, ezáltal rendkívül egyedi szekrényt hozunk létre. Ha az ablak alatt nincs radiátor, ezt is beépíthetjük minimális faanyag felhasználásával: a tetejére kerüljön egy matrac, és máris tökéletes olvasósarkot hoztunk létre.

Bepolcozhatjuk a lépcső alatti zugot, a matrac alatti épített ágykeretet, de akár egy régi létrát is könyvespolccá varázsolhatunk: nézzünk körül a lakásban, és biztosan megtaláljuk a megfelelő helyet, melyet kis átalakítással könyvtárrá varázsolhatunk.
Az otthoni könyvtár nem elérhetetlen

Egy különálló, kizárólag az olvasásra szolgáló könyvtárszoba létrehozására természetesen nincs minden könyvmolynak lehetősége, szerencsére azonban nem ez az egyetlen megoldás. Ha hajlandóak vagyunk időt és energiát áldozni rá, kis költségvetésből is remek megoldások születhetnek. Van, akinek az álomkönyvtárat néhány egyszerű polc rögzítése jelenti, más pedig még arra is figyel, hogy az akvárium dekoráció is illeszkedjen a témához: a végeredmény csakis rajtunk múlik, ha tehát minden álmunk egy otthoni könyvtár létrehozása, vágjunk bele bátran.

Népszerűek

To Top