+ Zene

A jövő operasztárjai Budapesten

Marton Éva Nemzetközi Énekverseny

Szeptember 2-től 8-ig zajlik a Zeneakadémia 6. Marton Éva Nemzetközi Énekversenye, amelyen a nagyközönség figyelemmel kísérheti, hogy a világ minden tájáról érkező fiatal tehetségek közül kik lesznek a győztesek, a helyezettek és különdíjasok.

A Zeneakadémián szeptember 2-án, 3-án és 4-én tartott elődöntőkre, valamint az 5-i középdöntőkre ingyenes a belépés, a díjkiosztóval megkoronázott 7-i döntőre és a 8-án az Operaházban megrendezett gálára pedig kedvező áron kaphatók a belépők.

Az elődöntőkre a versenyzők az általuk választott Liszt-dal mellett két különböző karakterű áriával készülnek, amelyek közül az egyiket adják elő, a másodikat csak akkor, ha a Solti terem középső széksoraiban helyet foglaló nemzetközi zsűri ezt kéri. A szeptember 5-i középdöntőben két újabb operarészletet énekelnek majd a továbbjutók. Ezután a zsűri kihirdeti a finalistákat – a szokások szerint 12-en kerülnek majd be a szeptember 7-i döntőbe. Ők a pénteki napot zenekari próbákkal töltik, a zsűri pedig pihen, aznap nincs versenyforduló.

A döntő első részében mind a tizenketten elénekelnek egy-egy áriát, majd a szünetben a közönség szavazhat a kedvencére: ő elnyeri a közönségdíjat, egy Zsolnay-plakettet, a Zeneakadémia földszinti előcsarnokának falán láthatókhoz hasonlót. A koncert második részében a versenyzők előadják másik áriájukat, majd ismét egy rövid szünet következik, ez alatt hozza meg a döntést a nemzetközi zsűri. A díjkiosztásra a színpadra vonulnak velük együtt a döntő versenyzői, és ekkor derül ki, ki nyerte az idei versenyt, kik a helyezettek, és ki kapja Marton Éva különdíját. A MOL – Új Európa Alapítvány és az NKA támogatásával megvalósuló verseny első helyezettje 30 000 euróval, a második 20 000 euróval, a harmadik 10 000 euróval gazdagodik, a Liszt-dal legjobb előadásáért 5000 euró jár. Aki a verseny során végig a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtja, megkapja Marton Éva személyes különdíját az MMA támogatásával, ez 10 000 eurót jelent.

A másnapi gálakoncertre már szinte csak az öröm és az ünneplés marad: a Magyar Állami Operaházban újra hallhatjuk a 12 legjobb versenyzőt, és ahogy a Zeneakadémián, úgy itt is az Operaház zenekara kíséri őket, Halász Péter karmester vezényletével. A különdíjakat is itt adják át, amelyek nagy része meghallgatás, ösztöndíj, koncertmeghívás és fellépési lehetőség a legnagyobb magyar zenekarokkal, a legnevesebb koncerthelyszíneken és intézményekben. A felszabadult ünnepléshez tehát a közönség várakozása is társul: hol és hogyan látjuk majd viszont a 2024-es Marton Énekverseny győzteseit?

A MOL – Új Európa Alapítvány és a Nemzeti Kulturális Alap által biztosított támogatásokból megvalósuló verseny nemzetközi zsűrijének elnöke Prof. em. Ks. Marton Éva. A rangos testületbe ismét az operavilág magyar és külföldi kiválóságai kaptak meghívást: Miguel Lerín, az egyik legbefolyásosabb spanyol művészeti menedzser; Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera House casting directora; Anatoli Goussev ukrajnai születésű, Olaszországban élő és dolgozó tenor, énekmester; Christina Scheppelmann német zenei menedzser, a barcelonai Liceu operaház volt művészeti igazgatója, jelenleg a Seattle-i Opera főigazgatója; Vittorio Terranova olasz tenor; Dmitrij Vdovin, a Bolsoj Színház ifjúsági operaprogramjának igazgatója; Meláth Andrea mezzoszoprán, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője; valamint Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

Népszerűek

To Top