+ Irodalom

Így szerettelek – mély és megrázó, négyszereplős szerelmi történet

így szerettelek

Ez egy mély és megrázó szerelmi történet, méghozzá négyszereplős, melankolikus, lassú, izgalmas, szépen megírt az Így szerettelek..

Fotó: Lupe de la Vallina

Élményolvasó – Eduardo Sacheri: Így szerettelek

Ez volt a harmadik regény, amit olvastam a kiváló argentin írótól, s hasonlóképpen jó élmény volt, mint a Szemekbe zárt titkok és a Lúzerek éjszakája.

Ez egy mély és megrázó szerelmi történet, méghozzá négyszereplős, melankolikus, lassú, izgalmas, szépen megírt.

Belengi a regényt Buenos Aires és az 1950-es, 60-as évek hangulata, egy polgárcsalád érzelmi lüktetése, szeretettel teli, talán unalmas mindennapjai, amit a heves politikai viták szabdalnak fel és tartanak egyben (Perón vagy nem Perón, tisztára, mint a mi mai itthoni orbánozásaink, nincs új a nap alatt), mindez egy fiatal nő szemszögéből elmesélve, aki egyszerre lázad a konvenciók ellen, miközben nyilvánvalóan rabja is közegének.

Ofelia és családja története a nők szerepét, a házasságot, a szabadságot boncolgatja, fájdalmak és titkok sűrűjében, mégis telve derűvel – mint minden jó mű, ez is a Lényegről szól, ez esetben életünk meghatározó döntéseiről, választásaink következményeiről, erőnk és sorsunk összefüggéseiről, a boldogság és a fájdalom egyidejű elviseléséről.

Az argentin irodalom rajongójaként ismét csettintettem.

Szombathy Pál

Eduardo Sacheri argentin író eddigi munkássága röviden:

Eduardo Sacheri (1967-) argentin író, tanár és forgatókönyvíró, aki leginkább az „El secreto de sus ojos” (A szemek titka) című regényéről ismert, amelyből később Oscar-díjas film is készült.

Munkásságát a mindennapi élet és az emberi kapcsolatok mélyreható vizsgálata jellemzi, gyakran a futball mint kulturális jelenség is szerepet kap írásaiban.

Sacheri több novelláskötetet és regényt írt, melyek közül sokat spanyolról fordítottak le más nyelvekre is. Számos díjat nyert, és Argentína egyik legjelentősebb kortárs írójaként tartják számon.

Népszerűek

To Top