+ Zene

A Massive Attack elítéli a zeneipart a klímavédelmi tétlenség miatt: „Nem kell beszélnünk. Cselekednünk kell

Massive Attack

Az „Act 1.5” egyfajta kísérlet és példamutatás a zenei ipar számára, és a Massive Attack reméli, hogy a rendezvény nyereséges lesz.

A Massive Attack zenekar frontembere, Robert Del Naja szerint elérkezett az idő, hogy a zenei ipar is foglalkozzon a környezetvédelmi kérdésekkel, mivel a koncertek és a rajongók utazása jelentős károsanyag-kibocsátással jár.

A zenekar ennek jegyében rendezi meg a „Act 1.5” nevű bristoli fesztivált, amely teljes egészében megújuló energiával működik majd, és a világon elsőként valósítja meg ezt ekkora léptékben. A rendezvény célja, hogy példát mutasson az iparág számára a fenntarthatóság terén.

A fesztivál, amelyre 30 ezer ember látogat el, olyan előadókat is felvonultat, mint Killer Mike amerikai rapper és a Lankum ír folkegyüttes. Del Naja szerint nem elég beszélni a klímaválságról, hanem cselekedni is kell.

A Massive Attack már korábban, 2018-ban elindította ezt a projektet, de egészségügyi problémák és más akadályok miatt többször is elhalasztották a megvalósítást. A zenekar jelentősen csökkentette a szállítmányozás mértékét is, mindössze két teherautóval oldják meg az egész show logisztikáját, ami korábban 25 teherautót igényelt volna.

A fesztivál környezettudatos intézkedései közé tartozik, hogy a helyszínen csak növényi alapú ételeket árulnak, a színpadokat pedig újratölthető akkumulátorokkal működtetik, nem pedig dízelgenerátorokkal. Ezenkívül 19 000 tölgyfát ültetnek a helyszín közelében, és a fesztivál hulladékát nem küldik szemétlerakóba.

Del Naja hangsúlyozza, hogy nem a fogyasztókat hibáztatják, hanem a koncertszervezők felelősségét hangsúlyozzák, akiknek hatalmuk van a változtatásra, és fel kellene használniuk a már meglévő technológiákat és stratégiákat a zenei rendezvények dekarbonizálására.

Az „Act 1.5” egyfajta kísérlet és példamutatás a zenei ipar számára, és a Massive Attack reméli, hogy a rendezvény nyereséges lesz, valamint hogy az iparág többi szereplője is követi majd a példájukat. A zenekar szerint ez lehet az utolsó alkalom, hogy ilyen nagy rendezvényt szerveznek Bristolban.

(A The Guardian cikkét szemléztük)

A legfrissebb zenei hírek

Népszerűek

To Top