+ Tudomány

Milyen zeneszerző lehet egy világhírű csillagász? William Herschel művei

William Herschel

William Herschel csillagász és zeneszerző művei csendülnek fel a Svábhegyi Csillagvizsgálónál augusztus 30-án.

William Herschel csillagász és zeneszerző művei csendülnek fel a Svábhegyi Csillagvizsgálónál augusztus 30-án.

Az obszervatóriumban szervezett zenei esemény a 18. századi híres csillagász, az Uránuszt is felfedező William Herschel csillagászati és zeneművészeti munkásságának állít méltó emléket – közölték a szervezők csütörtökön.

A 19 óra 40 perckor kezdődő koncerten a kupola tövében Herschel szimfóniái a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar előadásában, Uzsaly Bence karmester vezényletével csendülnek fel. A koncert után a látogatók a német-angol csillagász által felfedezett égitestek látványában is gyönyörködhetnek – olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint a rendezvényre 17 órától várják a látogatókat. Az esemény részeként különböző napészlelő távcsövekkel csodálhatják meg a rendkívül aktív Nap napfoltjait a látogatók, akik a Nap légkörének különleges naplángjaiban is gyönyörködhetnek. Ezen kívül a Vénusz bolygó is megtekinthető lesz a nappali égen.

A komolyzenei koncertet követően szakértő csillagászok segítségével az égbolt szépségeiben merülhetnek el a látogatók, akik a Csillagvizsgáló teljes területén, több ponton felállított csillagászati távcsövekkel a nyárvégi éjszakai égbolt kettőscsillagait, csillaghalmazait és ködeit fürkészhetik. Estére a Szaturnusz egyre keskenyedő, pengeéles gyűrűjét is megfigyelhetik a látogatók.

Nem csak távcsöves csillaglesre lesz lehetőség, az érdeklődők az észlelőréten lézeres csillagképtúra részeként kalandozhatnak el a nyári égbolt legszebb csillagképei között – olvasható a közleményben.

Az eseményre jegyek a www.svabhegyicsillagvizsgalo.hu weboldalon vásárolhatók.

A legfrissebb zenei hírek

Népszerűek

To Top