+ Film

Pécsi Ildikó, Pásztor Erzsi, Szabó Lajos – Veri az ördög a feleségét

Veri az ördög a feleségét

A Veri az ördög a feleségét című filmet ma este, azaz augusztus 20-án láthatod a Magyar Mozi TV csatornáján 21 óra kezdettel.

Kajtár Jolán (Pécsi Ildikó) meghívja főnökét és annak családját, hogy töltsék együtt augusztus 20-át a vidéki rokonainál. Vetró Géza (Constantin Anatol), a szigorú és munkamániás pártfunkcionárius, feleségével (Spányik Éva) és lányával (Szakács Zsuzsa) érkezik a Balaton-felvidékre, abban a reményben, hogy a jó levegőn néhány órára kikapcsolódhatnak.

Kajtárék mindent megtesznek, hogy a befolyásos vendégek semmiben ne szenvedjenek hiányt, de közben megpróbálnak a maguk számára is előnyt kovácsolni a találkozásból. Ez nem egyszerű, mert a két família életmódja és értékrendje teljesen eltér egymástól, ami számtalan kínos és komikus helyzetet eredményez.

Veri az ördög a feleségét

A nap csúcspontja a bőséges ünnepi lakoma, mely a gyomorbajos Vetró elvtárs számára különösen nagy megpróbáltatás.

A Veri az ördög a feleségét a Kádár-korszak puha diktatúráját kritizáló társadalmi szatíra, amely a mindennapi családi élet ismert helyzetei elé is görbe tükröt tart. A történet érzékletesen festi le a viszonylagos jólétet kínáló „gulyáskommunizmus” világát, miközben fellebbenti a fátylat azokról a strukturális problémákról, amelyek a mélyben húzódnak.

A két család tagjai, Vetróék és Kajtárék, nem értik egymást, de már rövid ismeretség után is kölcsönös irigység ébred bennük, hiszen a szemükben a másik éppen azt az életet éli, amit ők szeretnének. Az itt szereplő három generáció egymáshoz való viszonya sem felhőtlen, a nagypapa megnyilatkozásaiban az elhallgatott történelmi múlt, a középgeneráció felfogásában az anyagi javak és az érvényesülés, a fiataloknál a személyes szabadság iránti vágy jelenik meg.

A történet rámutat ezekre az eltérő és olykor egymás ellen dolgozó igényekre, és kifigurázza azt a makulátlanra polírozott képet, ahogy a rendszer látta és láttatni szerette volna saját magát.

Veri az ördög a feleségét

Az 1977-ben készült 95 magyar filmszatíra rendezője András Ferenc volt, író: Bereményi Géza, forgatókönyvírók: András Ferenc és Kertész Ákos. Az operatőr Koltai Lajos volt.

A Veri az ördög a feleségét című filmet ma este, azaz augusztus 20-án láthatod a Magyar Mozi TV csatornáján 21 óra kezdettel. A filmet másnap ugyanezen a csatornán megismétlik 18 óra 55 perctől.

Ha szeretnél a legfrissebb ma esti filmajánlónkról értesülni, akkor mentsd el ezt a linket, ezen mindent megtalálsz: https://librarius.hu/tag/film-ma-estere/. A legtöbb ajánlott filmünk megnézhető az interneten is, tehát ezen a linken valójában egy egész nagy filmtárat találsz.

Népszerűek

To Top