+ Irodalom

A George Orwell-hagyaték örökre eltűnhet a nyilvánosság elől

George Orwell

George Orwell fia, Richard Blair, nagyon szomorúnak tartja, hogy ezek a dokumentumok magángyűjtők kezébe kerülhetnek.

A The Guardian cikket közölt George Orwell archívumának értékesítéséről és annak következményeiről szól.

Orwell, a 20. század egyik legnagyobb brit írója, számos fontos dokumentumot hagyott hátra, amelyek betekintést nyújtanak munkásságába, különösen olyan művek kapcsán, mint az 1984 és az Állatfarm.

Az archívum, amely tartalmazza Orwell és eredeti kiadója, Victor Gollancz közötti levelezéseket és szerződéseket, most veszélyben van, mivel 2018-ban a kiadó anyavállalata úgy döntött, hogy eladja a teljes gyűjteményt a raktár bezárása miatt.

George Orwell fia, Richard Blair, nagyon szomorúnak tartja, hogy ezek a dokumentumok magángyűjtők kezébe kerülhetnek, így akár örökre eltűnhetnek a nyilvánosság elől. Az archívum egyes részeit már most is árulják vezető antikváriumok, jelentős összegekért.

Jean Seaton, az Orwell Alapítvány igazgatója szerint az archívum elherdálása kulturális vandalizmus, a kiadó igazgatósága nem értette meg az archívum valódi értékét.

Orwell életrajzírója, DJ Taylor, szintén aggodalmát fejezte ki az archívum széttagolódása miatt, és megpróbált pénzt gyűjteni annak megmentésére, de a dokumentumok túl értékesnek bizonyultak ahhoz, hogy így mentsék meg őket.

Az archívum feldarabolása és eladása miatt fontos történelmi dokumentumok veszhetnek el, amelyek Orwell munkásságának és gondolatainak mélyebb megértését tennék lehetővé.

George Orwell rövid életrajza:

George Orwell (eredeti nevén Eric Arthur Blair) 1903. június 25-én született Motihari-ban, Brit-Indiában, és 1950. január 21-én hunyt el Londonban. Orwell brit író, újságíró, esszéista és kritikus volt, aki a 20. század egyik legbefolyásosabb szerzőjévé vált.

Ifjúsága és tanulmányai: Orwell egy középosztálybeli brit családban született, és fiatal korában visszatért Angliába, ahol a neves Eton College-ban tanult. Miután befejezte tanulmányait, az Indiai Birodalmi Rendőrségnél szolgált Burmában, de hamarosan kiábrándult a brit gyarmati rendszerekből és otthagyta a szolgálatot.

Írói pályája: Orwell írói karrierje a 1930-as évek elején kezdődött. Első jelentős műve, a Down and Out in Paris and London (Lenn és fenn Párizsban és Londonban, 1933) szociális érzékenységről tanúskodott, bemutatva a társadalom peremén élők világát. Később Spanyolországba utazott, hogy részt vegyen a spanyol polgárháborúban, ahol a köztársaságiak oldalán harcolt. Tapasztalatairól írt könyve, a Homage to Catalonia (Hódolat Katalóniának, 1938) a háború és a totalitárius rendszerek kritikájává vált.

Legismertebb művei: Orwell legismertebb könyvei közé tartozik az Animal Farm (Állatfarm, 1945), egy szatirikus mese a totalitarizmusról, amely a szovjet kommunizmus kegyetlenségeit mutatja be. Talán leghíresebb műve az Nineteen Eighty-Four (1984, 1949), amely egy disztópikus jövőt ábrázol, ahol a totalitárius kormányzat minden aspektusát ellenőrzi az emberek életének, beleértve a gondolataikat is. Az „1984” olyan fogalmakat teremtett, mint a „Big Brother” és a „thoughtcrime”, amelyek ma is részei a politikai és társadalmi diskurzusnak.

Halála: Orwell egész élete során küzdött egészségügyi problémákkal, különösen a tuberkulózissal, amely végül halálához vezetett 1950-ben, mindössze 46 éves korában.

Öröksége: Orwell munkássága a politika, az etika és a társadalmi igazságosság kérdéseivel foglalkozott, és írásai a mai napig relevánsak maradtak. Munkái éles kritikát fogalmaznak meg a totalitarizmus, az autoritarizmus és az igazságtalanság minden formájával szemben.

A legfrissebb irodalmi hírek és cikkek

Népszerűek

To Top