+ Film

A férfi, aki szerette a nőket – Francois Truffaut César-díjra jelölt filmje

A férfi aki szerette a nőket

A férfi, aki szerette a nőket című filmet ma este, azaz augusztus 15-én láthatod az M5 csatornáján 21 óra 10 perces kezdettel.

A férfi, aki szerette a nőket című film rövid története:

A film Bertrand Morane temetésével kezdődik, aki Montpellier-ben mérnökként dolgozott. A negyvenes évei elején járó férfinak egyetlen, mindent elsöprő szenvedélye volt: a nők. Művészi szintre emelte a hódítás tudományát, nem sportból, hanem azért, mert nem tudott ellenállni egyetlen szép nőnek sem.

Elhatározza, hogy könyvet ír a nőkhöz való viszonyáról, amit csak a halála után lehet kiadni. A könyvből kiderül: a kötődési zavar mélyén két trauma áll: anyjának hideg távolságtartó viselkedése, illetve az első szerelem kudarca.

A férfi aki szerette a nőket

A sztárparádés film díjat nyert az 1977-es Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon és César-ra is jelölték.

Az 1977-ben készült 119 perces francia romantikus vígjáték rendezője Francois Truffaut, aki másodmagával írta a forgatókönyvet is. A főszereplő Charles Denner, főbb szerepekben: Brigitte Fossey, Nelly Borgeaud.

A férfi, aki szerette a nőket című filmet ma este, azaz augusztus 15-én láthatod az M5 csatornáján 21 óra 10 perces kezdettel. A filmet megismétlik ugyanezen a csatornán augusztus 16-án 23 óra 30 perckor.

Ha szeretnél a legfrissebb ma esti filmajánlónkról értesülni, akkor mentsd el ezt a linket, ezen mindent megtalálsz: https://librarius.hu/tag/film-ma-estere/. A legtöbb ajánlott filmünk megnézhető az interneten is, tehát ezen a linken valójában egy egész nagy filmtárat találsz.

Francois Truffaut filmművészetének rövid bemutatása:

François Truffaut (1932-1984) a francia új hullám (Nouvelle Vague) egyik legmeghatározóbb rendezője és alakja, akinek művészete a filmművészet történetében maradandó nyomot hagyott. Az új hullám mozgalom a francia filmművészet 1950-es évek végi, 1960-as évek eleji forradalmi időszakának egyik legfontosabb irányzata volt, amelyben Truffaut alapvető szerepet játszott.

Stílus és Témák: Truffaut művészetére jellemző a személyes, intim hangvétel, és gyakran foglalkozott az egyéni érzelmekkel, emberi kapcsolatokkal, valamint a művészet és az élet közötti finom határvonalakkal. Gyakori témái közé tartozik a gyermeki ártatlanság elvesztése, a szerelem bonyolultsága, a magány, és az emberi szenvedélyek. Munkái szorosan kötődnek saját élettapasztalataihoz, különösen fiatalkorának nehézségeihez, ami leginkább a híres önéletrajzi filmjében, a Négyszáz csapás (Les Quatre Cents Coups, 1959) című alkotásban mutatkozik meg.

Legismertebb Filmjei: Truffaut egyik legismertebb alkotása a már említett Négyszáz csapás, amely egy tinédzser fiú, Antoine Doinel történetét meséli el, aki a rendező alteregójának is tekinthető. Ez a film indította el az „Antoine Doinel-sorozatot”, amely több évtizeden át követi a karakter életét. Másik jelentős műve a Jules és Jim (Jules et Jim, 1962), amely egy szerelmi háromszög történetét dolgozza fel, és híres az érzelmi mélységéről és vizuális stílusáról.

Hozzájárulás a Filmelmélethez: Truffaut nemcsak rendezőként, hanem filmkritikusként is jelentős hatást gyakorolt. A Cahiers du Cinéma című folyóiratban megjelent írásai segítettek megalapozni a francia új hullám elméleti hátterét. Truffaut híres „Szerzői Elmélet” (Auteur Theory) támogatója volt, amely szerint a rendezőt a film alkotójaként kell tekinteni, akinek személyes víziója határozza meg a filmet, hasonlóan egy íróhoz vagy festőhöz.

Öröksége: Truffaut munkássága ma is inspirálja a filmkészítőket és filmrajongókat világszerte. Filmjei érzékenységükkel, emberközeliségükkel és innovatív stílusukkal hozzájárultak a filmművészet átalakításához és a rendezők kreatív szerepének újragondolásához.

Népszerűek

To Top