+ Zene

Nick Cave arról beszélt, hogyan változtatta meg két fia elvesztése

nick cave

Nick Cave: Mi magunk is veszteségek vagyunk. És ez nem tragikus eleme az életünknek, hanem inkább egy mélyítő elem.

Nick Cave arról beszél, hogyan változott meg fiai halála után. Az idősebb fia halálának évfordulóján készített ABC-interjúban az énekes-dalszerző elismeri a korábbi évek „szégyenletes önkényeztetését” – írta a The Guardian.

Nick Cave arról beszélt, hogy két fia halála hogyan késztette arra, hogy az „apa, férj és a világ egy embere” szerepét helyezze előtérbe a „művész lét fogalma” helyett. A májusban, fiának, Jethro-nak a halálának évfordulóján készült interjúban, amelyet egy 30 perces ausztrál műsorban sugároztak hétfő este, Cave megosztotta gondolatait.

„Életem nagy részében lenyűgözött saját zsenialitásom, tudod, volt egy irodám, ahol minden nap ültem és írtam, és bármi más történt az életemben, az csak mellékes volt” – mondta Cave az ABC ausztrál műsorvezetőjének, Leigh Sales-nek.

„Ez az egész teljesen összeomlott, és rájöttem, mennyire hiábavaló volt mindez, milyen szégyenletes önkényeztetés az egész.”

A gyász Cave munkásságának és nyilvános személyiségének meghatározó hatása lett, mióta 15 éves fia, Arthur, aki Susie Cave-vel közös ikerfiúk egyike volt, 2015 júliusában lezuhant egy szikláról Brighton közelében. 2022-ben Cave bejelentette, hogy legidősebb fia, Jethro Lazenby is meghalt, 31 évesen, nem sokkal azután, hogy bűnösnek találták törvénytelen testi sértésben, miután fizikailag bántalmazta édesanyját.

A karrierjét átfogó interjúban, amely Cave gyermekkorától kezdve, egészen a Kylie Minogue-val való 1995-ös együttműködésig terjedt, Cave elárulta Sales-nek, hogy az interjú éppen Lazenby halálának második évfordulóján készült.

„Volt némi ismeretem a folyamatot illetően, mert már egyszer átéltem” – mondta a gyászról. „Van az az első kataklizmikus esemény, amit végül valahogyan feldolgozunk vagy átrendezzük magunkat, hogy veszteségeink teremtményeivé váljunk, ahogy öregszünk.

„De ez az emberi létezésünk alapvető része. Mi magunk is veszteségek vagyunk. És ez nem tragikus eleme az életünknek, hanem inkább egy mélyítő elem, amely hihetetlen jelentőséget hoz az életünkbe.”

A láthatóan meglepett Sales bocsánatot kért az interjú időzítéséért az évfordulón.

„Ez nem a te hibád” – válaszolta Cave. „Amikor interjúkat adok, nagyon gyorsan visszatérünk ehhez a ponthoz.”

Cave arról is beszélt, hogyan változott meg a kapcsolata a nyilvánossággal Arthur halála után. Weboldala, a Red Hand Files, még mindig „százával” kap leveleket hetente, amelyek mindegyikét Cave elolvassa, mielőtt havonta kiválaszt néhányat, amelyekre válaszol.

„Ez egyfajta mentőöv is volt számomra, amely összegyűjtötte ezeket az embereket. Ez lehetővé tette számomra, hogy nyitott maradjak a világ felé, ahelyett, hogy bezárkóznék” – mondta.

„A Red Hand Files-ban nagy szépség van, tudod, hatalmas kiváltság, hogy ezeket a leveleket megkapom az emberektől. Ez egy furcsa lehetőség az emberek számára, hogy valamilyen módon belemerüljenek a gyászukba.”

Cave, aki ebben a hónapban egy új Bad Seeds albumot, Wild God címmel ad ki, májusban a weboldalon keresztül jelentette be, hogy nagypapa lett, amikor második fia, Luke, aki Cave első feleségétől, Viviane Carneiro-tól született, egy fiút köszöntött az élők sorában.

Cave elmondta Sales-nek, hogy reméli, olyan nagypapa lesz, „aki a karosszékben ül, illetlen dolgokat mond, és rossz hatással van mindenkire, de a gyerek titokban szereti.”

Népszerűek

To Top