+ PR-cikk

Milyen veszélyei lehetnek az alternatív fűtési megoldásoknak?

fűtés

Hazánkban is egyre népszerűbbé válnak az alternatív fűtési megoldások. Azonban ezeknek a lehetőségeknek is lehetnek veszélyei, cikkünkben ezeket vesszük sorra.

Ahogy a filmek, úgy az élet is tele van kiszámíthatatlan fordulatokkal. A váratlan helyzetekben a lakásbiztosítás nyújthat segítséget. Az alapcsomagok a legalapvetőbb gyakori káresetekre terjednek ki, a kiegészítő biztosításokkal pedig teljes mértékben az adott otthonra, az egyéni igényekre szabható a biztosítás.

Ennek köszönhetően csak azért kell fizetni, amire valóban szükség van, jó választás például a Genertel Biztosító lakásbiztosítása. A lakásbiztosítás árának alakulását az ingatlan paraméterei, az egyéni igények, valamint néhány további jellemző is befolyásolja.

Geotermikus fűtés

Népszerű alternatív fűtési megoldás a geotermikus fűtés, amely hőszivattyús elven a földben vagy talajvízben tárolt hőenergiát hasznosítja. Működéséhez áramra van szükség. A hátránya, hogy költséges a kiépítése. Emiatt korszerűsítésre kevésbé választják, de új építésű ingatlanok esetében egyre népszerűbb megoldásnak számít.

Azonban a telepítése jelentős szakértelmet igényel. Ez rendkívül fontos, ugyanis elektromos tűz is kiüthet, ha a munkát végző emberek nem rendelkeznek megfelelő szaktudással.

Fatüzelésű kályhák és kandallók

Jó megoldást nyújthatnak a fatüzelésű kandallók és kályhák is, amelyek akár a meglévő rendszer kiegészítésére is lehetőséget nyújtanak. Jól tartják a meleget, a felfűtésüket követően akár 24 órán keresztül is képesek sugározni a hőt.

A telepítés során mindenképpen figyelembe kell venni azt, hogy az égés közben olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek károsak az emberi szervezetre, a füst és a szén-monoxid például mérgezést okozhatnak.

Továbbá a tűzveszélyre is gondolni kell, ugyanis a kipattanó szikrák akár tüzet is okozhatnak az ingatlanban. Emiatt fontos, hogy a kandalló vagy a kályha egyméteres közelében ne legyen éghető anyag.

Elektromos fűtés és kiegészítő lehetőségek

Nem érdemes a padlásról vagy a pincéből elővenni a régi típusú elektromos vagy olajradiátorokat, esetleg hősugárzókat. Amennyiben mégis sor kerül erre, vigyázni kell, hiszen a nem megfelelő szigetelésű vezetékek könnyen okozhatnak túlfeszültséget, így akár tüzet is. Amennyiben a berendezések borítása vagy a vezetéke sérült, nem érdemes kockáztatni, inkább le kell ezeket cserélni.

Az olyan fűtési berendezések esetében, amelyek például olajjal vagy PB gázzal működnek, figyelni kell arra, hogy a töltőanyag ne legyen közvetlenül a fűtőtest közelében. Elég egy kis óvatlanság, hogy az anyag belobbanjon és robbanást okozzon. Ez nemcsak jelentős anyagi kárt eredményezhet, hanem akár emberéleteket is veszélyeztethet.

Összefoglalva elmondható, hogy minden esetben megbízható forrásból származó korszerű készülékeket érdemes használni, amelyek megfelelnek a modern biztonsági előírásoknak.

Népszerűek

To Top