+ Fotó

Deim Péter fotóművész, 1959-2024

deim péter

Deim Péter munkái a fotográfia, a festészet és a grafika határmezsgyéjén mozognak; gyakoriak bennük az irodalmi és filmtörténeti utalások.

Megrendülten tudatjuk, hogy Deim Péter fotóművész, Deim Pál festőművész és Schillerwein Ilona idősebb fia, 2024. augusztus 1-én váratlanul elhunyt – írja a Ferenczy Múzeumi Centrum a Facebook-oldalán.

Deim Péter 1959. február 15-én született Budapesten. Gyermekkorát a Bükkös-patak partján töltötte, középiskolai tanulmányait a szentendrei Ferences Gimnáziumban végezte. 1977–1979 között a Práter utcai fényképész szakiskolában tanult. 1983-ban házasságot kötött Lázár Enikővel; házasságukból négy gyermek született. 1984 és 2024 között a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum fényképészeként dolgozott. 1992–1994 között a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója, 2000-től a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, 2010-től a Vajda Lajos Stúdió tagja volt.

Számos képzőművészeti album és néprajzi kiadvány fotóanyaga fűződik a nevéhez. A nyolcvanas évek elejétől kezdve előszeretettel örökítette meg fotókon és videókon Szentendre művészeti eseményeit és a város kulturális életének jelentős alakjait.

A hagyományos fényképezés mellett fotografikával, fotogramok készítésével is foglalkozott. Munkái a fotográfia, a festészet és a grafika határmezsgyéjén mozognak; gyakoriak bennük az irodalmi és filmtörténeti utalások.

Utolsó hónapjait békés családi körben, unokáival töltötte. Búcsúzik tőle felesége, négy gyermeke, három unokája, testvére és családja.

Képzőművészeti hírek

Népszerűek

To Top