+ Képzőművészet

Tagadta a vádakat a Nemzeti Galéria elbocsátott igazgatója Pozsonyban

nemzeti galéria

A Nemzeti Galéria a közelmúltban ingyenesen látogathatóvá tette kiállítótereit, hogy bemutassa az elmúlt évek eredményeit.

Alexandra Kusá, a Szlovák Nemzeti Galéria (SNG) igazgatója, élesen bírálta a kulturális miniszter, Martina Šimkovičová döntését, miután menesztették a pozíciójából. Kusá sérelmezte a minisztérium bánásmódját, kijelentve, hogy sértőnek tartja, ahogyan a tárca viselkedik velük szemben.

A menesztett igazgató sajtótájékoztatót hívott össze az SNG épületében, ahol nyilvánosan beszélt a galéria munkájáról, és elutasította a miniszter vádjait, miszerint az intézmény nem működött hatékonyan az ő vezetése alatt.

Kusá a felmentésének hivatalos okait kitalációknak, féligazságoknak és hazugságoknak nevezte, és kijelentette, hogy valójában az ő világnézete és a miniszteré nem egyeztethető össze.

Kusá, aki 2010 óta vezette a Szlovák Nemzeti Galériát, kiemelte, hogy hivatali ideje alatt sikerült felújítani a galéria központi épületét Pozsonyban, amely az ezredforduló után életveszélyes állapotba került.

A felújítás nemzetközi elismerést is hozott az intézménynek. Kusá a menesztését követően egyszerű kurátorként marad a galéria munkatársa, de jövőjéről az új igazgató, Anton Bittner dönt majd.

Az SNG a közelmúltban ingyenesen látogathatóvá tette kiállítótereit, hogy bemutassa az elmúlt évek eredményeit.

(Az ujszo.com cikkét szemléztük)

A legfrissebb képzőművészeti hírek

Népszerűek

To Top