+ Képzőművészet

Nicu Covaci, a zenésztársait hangfalakba bujtatva kicsempésző rockzenész, 77 évesen hunyt el

Nicu Covaci

Nicu Covaci és a Phoenix tagjai a kommunizmus bukása után visszatértek Romániába, és több sikeres koncertturnét adtak.

Meghalt Nicu Covaci zenész, zeneszerző, festő és grafikus, Románia legrégebbi és egyben legismertebb rockegyüttese, a Phoenix alapítója – közölték péntek este a zenekar tagjai.

A temesvári születésű Nicu Covaci 1962-ben létrehozott – kezdetben beatzenét játszó, majd a pszichedelikus, a hard, majd progresszív rock irányzatait is kipróbáló – folyamatosan változó összetételű zenekara a 70-es évek elején találta meg egyedi hangját, a román népzenéből merítő etnorockot, és olyan szerzeményeket komponált, amelyek fél évszázad múltán is rendszeresen felcsendülnek a rádióban, és a későbbi generációk is a magukénak érezték.

Az országos népszerűségnek örvendő, többnemzetiségű temesvári rockegyüttes működését (amelyben többek között Florin Bordeianu, Kamocsa Béla, Josef Kappl, Mircea Baniciu, Günther Reininger, Ovidiu Lipan játszottak) a kommunista hatalom a hetvenes években ellehetetlenítette, ezért a zenekar tagjai az emigráció mellett döntöttek.

Közülük egyedül Nicu Covaci távozhatott legálisan Hollandiába, de 1977-ben kalandos körülmények között – zenei felszerelésének hangfalaiba bújtatva – zenésztársait is Németországba szöktette, ahol Transsylvania Phoenix néven koncerteztek tovább.

Nicu Covaci és a Phoenix tagjai a kommunizmus bukása után visszatértek Romániába, és több sikeres koncertturnén bizonyosodhattak meg arról, hogy a közönség nem felejtette el őket, és évtizedek múltán is velük énekli klasszikussá vált etnorock szerzeményeiket.

A Phoenix több 60 éves fennállása során több mint 60 zenész fordult meg a zenekarban, az egyedüli állandó tagja Covaci volt.

Az együttes alapítója egy aradi koncert előtt került kórházba, és bár hosszú ideje Spanyolországban élt, gyógykezelését szülővárosa orvosaira bízta.

Nicu Covaci 77 éves korában Temesváron, a megyei kórházban hunyt el.

A legfrissebb zenei hírek

Népszerűek

To Top