+ Irodalom

Csudi, a szárnynélküli pacsirta megmenti az egész erdőt

Csudi

A Csudi és az elnémúlt erdő Alex Donovici, román szerző, harmadik magyar nyelven megjelent könyve. Zöllner Anna írása.

Alex Donovici: Csudi és az elnémult erdő, Stela Damaschin-Popa rajzaival, Móra Kiadó, 2024. 112 oldal. Itt kedvezményesen megrendelheted.

A szárnyak nélkül született kis pacsirta ismét bebizonyítja, hogy a legnagyobb hőstetteket néha a legkisebbek viszik végbe, ha eléggé hisznek önmagukban és a barátaikban. Megjelent a Móra Kiadónál a népszerű Csudi könyvek folytatása!

Csudi ezúttal azzal szembesül, hogy amíg ő télen otthon volt a testvéreivel és a nagy hidegben olvasott, addig kedves barátai számítógépesjáték-függők lettek. Közben pedig roppant módon meg is híztak, mert nem csak a játékszenvedély kerítette őket hatalmába, de rákaptak a csipszre is, amit zacskószámra fogyasztanak.

Csudi valami nagyon rosszat sejt és hamarosan kiderül, hogy valóban nem puszta véletlen, hogy minden barátját függő lett. Az erdei állatok teljes leépülése mögött Szöcske Boss, a megkeseredett szöcskefőnök áll, aki bár mindenkinél apróbb, még az erdő legerősebb hollóját, Csudi legjobb barátját, Séget is megtörte és hatalmába állította. Szöcske Boss nyitott egy üzletet, és rávette az erdő lakóit, hogy a finom és egészséges erdei kincseiket csipszre cseréljék be. Ha pedig játszanak a videójátékokkal, még több csipszet nyerhetnek.

Csudi egyedül találja magát az elnémult erdőben, még mestere, Buhu, a bölcs bagoly is eltűnt. Amikor kiderül, hogy Buhut Szöcske Boss rabolta el, akkor Csudi összeszedi minden bátorságát és megmentő expedíciót kezd szervezni, nem kevés munkával sikerül maga mellé állítani néhány csipsz- és játékfüggő barátját is.

Alex Donovici meséje nem csak a virtuális világ okozta függőség veszélyeiről szól, sokkal inkább arra ösztönöz, hogy valós barátokkal – legyenek ezek a barátok szárny nélküliek, kissé elhízottak vagy farktoll nélküli madarak – gyűjtsünk igazi élményeket.

A mesében mindegyik főhősnek van gyenge pontja és hiányossága is, és ezekkel a hibákkal együtt alkotnak a barátok igazi, elfogadó csapatot. A történet végére pedig kiderül, hogy a gonosz és velejéig romlott Szöcske Boss sem olyan szörnyű figura és képes a változásra, ha az erdő közössége szeretettel befogadja. Az állatok, miután legyőzik Szöcske Bosst, Csudi javaslatára adnak még egy esélyt az aprócska főnöknek, akiből valóban sikerül is előcsalogatni a jót.

A Csudi és az elnémúlt erdő Alex Donovici, román szerző, harmadik magyar nyelven megjelent könyve. A korábban a médiapiacon dolgozó szerző mára hat Csudi kötetet és számos egyéb gyerekkönyvet jegyezhet. Írt a feleségével közösen is, a népszerű Csudi történeteket pedig már tizenegy nyelvre lefordították.

A szerző korábban azt nyilatkozta, hogy magyar felmenői miatt különösen sokat jelent számára, hogy történetei eljuthatnak a magyar olvasóközönséghez is.

Itt beleolvashatsz a könyvbe

A Móra kiadó a könyveiről írtuk

Népszerűek

To Top