+ Képzőművészet

Kiderült, kié lett idén a Krisztina-díj

krisztina-díj

A Krisztina-díj kuratóriumának tagjai: Borsos Mihály, Fehér László, Gyémánt László, Hernádi Judit, Kárpáti Tamás, Kiss Ilona…

A Krisztina-díj alapításáról: Gyémánt László Kossuth-díjas festőművész feleségének emlékére 2011-ben Kárpáti Tamás, a Premier Magazin főszerkesztője, a család barátja alapította.

A díj Benedek György szobrászművész alkotása. A bronzplaketten Krisztina portréja látható, amelyet Gyémánt László festménye alapján készített.

A díjat azok kaphatják, akik gondoskodó társként, múzsaként sokat tettek azért, hogy remekművek, kiváló művészi teljesítmények születhettek.

Gyémánt Krisztina, Gyémánt László festőművész felesége, 2011. február 12-én gyógyíthatatlan betegségben, 42 évesen hunyt el.

Krisztina 20 éves korában ismerkedett meg a művésszel. Diákként modellt ült pár alkalommal, és mint ha egy romantikus drámát írnánk, elkezdődött közös életük és huszonkét éven át tartott, melynek minden napját együtt töltötték. Teljes harmóniában, szeretetben éltek. Nem létezett számukra egyszemélyes meghívás, ők ketten voltak egyek.

Krisztina egészségügyi főiskolát végzett, de tovább képezte magát művészeti menedzser szakon, hogy férjének hozzáértő, segítő társa legyen. Mindent naprakészen dokumentált, katalógust készített, kiállításokat szervezett, tartotta a kapcsolatot a sajtóval, összefogta, ápolta a baráti szálakat, minden tekintetben megteremtette férjének a nyugalmat, hogy gond nélkül alkothasson, festhessen.

Az ő emlékét őrzi a díj, amelyet a kuratórium döntése alapján 2011-ben Geisler Edit, Fehér László festőművész felesége, 2012-ben Haraszty Éva, Haraszty István Édeske – kinetikus szobrászművész felesége, 2013-ban Radnóti Zsuzsa, Örkény István író özvegye, 2014-ben Dr. Kilián Katalin, Juhász Ferenc költő felesége, 2015-ben Gálvölgyi Judit, Gálvölgyi János színművész felesége, 2016-ban Gyürey Vera, Szabó István filmrendező felesége, 2017-ben Esterházy Gitta, Esterházy Péter özvegye, 2018-ban Polgár Klára tanár, Polgár László pedagógus, sakk-edző felesége, a Polgár lányok édesanyja, 2019-ben Dr. Szekrényesy Katalin, Ungvári Tamás író, műfordító, irodalomtörténész özvegye, 2020-ban Gerendás Nóra, Gerendás Péter dalszerző, előadóművész felesége, 2021-ben Pege Ágnes, a „nagybőgő Paganinije”, Pege Aladár özvegye, 2022-ben Kárászy Szilvia zongoraművész, Tahi-Tóth László színművész özvegye, 2023-ban pedig Berkes Balázsné – Andrea, Berkes Balázs, Liszt Ferenc-díjas bőgőművész felesége kapta.

2024-ben a díjazott: Iván Ildikó operaénekes, egyetemi tanár Görgey Gábor Kossuth-díjas író, költő, műfordító, dramaturg és rendező özvegye.

A díjat átadja: Gyémánt László festőművész
Időpont: 2024. augusztus 05. 18:00 óra
Helyszín: Óbudai Társaskör

A Krisztina-díj kuratóriumának tagjai: Borsos Mihály, Fehér László, Gyémánt László, Hernádi Judit, Kárpáti Tamás, Kiss Ilona, Ámon Betti, valamint életük végéig Székhelyi József és Ungvári Tamás

Krisztina-díj 2024

Iván Ildikó – operaénekes (szoprán), egyetemi tanár
Görgey Gábor Kossuth-díjas író, költő, műfordító, dramaturg és rendező özvegye

„Minket a sors választott egymásnak.”

„Bölcs, fiatalos, vígkedélyű ember volt a férjem, én pedig egy kicsit érettebb a koromnál. Harminc év korkülönbség volt köztünk, mégis harminchét évet töltöttünk együtt a legnagyobb megértésben, harmóniában.”

A neves művészpár 1985-ben Szegeden, a Nemzeti Színházban ismerkedett meg, amikor Iván Ildikó Donizetti: Lammermoori Lucia című operáját próbálta, míg Görgey Gábor a Galopp a Vérmezőn című színművét, Mensáros Lászlóval a főszerepben. A két előadás szereplői, alkotói a színpadon ugyan nem találkoztak, de a színház klubjában volt lehetőség beszélgetésekre.

Ildikó, az egyik alkalommal örömmel üdvözölte a Klubban Mensáros László színművészt, akivel már korábbról, Debrecenből ismerték egymást. Görgey Gábor író itt figyelt föl Ildikóra, ez volt az első személyes találkozásuk.

„Soha nem hittem, hogy létezik szerelem első látásra, de a mi esetünkben ez beigazolódott és egy nagyon intenzív, boldogsággal teli közös korszak kezdődött az életünkben, mely 37 éven át tartott.”

Sokat jelentett Ildikó számára, hogy férje mindent tudott a színházról, az előadóművészi életformáról, és a kezdetektől rajongva imádta szerepeiben, drukkolt a premiereken, és a zene, az opera szeretete inspirációt jelentett neki az írásaihoz is. Az otthon töltött napokon mindent megtett, hogy férje nyugodtan dolgozhasson, hiszen az írói munkához elkerülhetetlen a külvilág zajának kizárása. Görgey Gábor fegyelmezett alkotó volt, minden délelőtt írt, ahogy Thomas Mann is vallotta: akkor is, ha nem volt igazán ihletett állapotban. És mivel mindketten vérbeli színházi emberek, az előadóművészet és az alkotóművészet minden fázisát ismerték, mindig tudták, mikor, mire van szüksége a másiknak. Ildikó megtiszteltetésnek érezte, amikor férje megmutatta neki egy-egy készülő írását, és a véleményét kérte.

Görgey Gábort 2022. április 11-én, 93 éves korában érte a halál. Óriási hiánya ma is beárnyékolja Ildikó életét. Úgy véli, férje emlékét az irodalmi művei, drámái, regényei, versei, személyes tárgyai és a sok-sok szép közös élmény mellett a megtisztelő Krisztina-díj elfogadásával is őrizheti.

„Gyémánt László festőművész és egykori felesége, Krisztina a szűkebb baráti körünkhöz tartoztak. Találkozóinkon mindig jókat beszélgettünk, finomakat ettünk, és imádtuk a festőművész jazz-gyűjteményét. A férjem és László órákig filozofáltak az élet nagy kérdéseiről, mi pedig Krisztinával az aktuális művészeti eseményeken túl a receptek varázslatos világába merültünk, hiszen mindketten imádtunk főzni. Ezt a jó szokásomat ma is örömmel gyakorlom. Krisztinával legutoljára a halála előtti utolsó szilveszterkor, 2010-ben találkoztunk. Már tudtuk, hogy súlyos beteg, de a jó hangulata azt a reményt sejtette, hogy meg fog gyógyulni. Sajnos, az élet kegyetlen, hiszen másfél hónap sem telt el, és 2011. február 12-én, végső búcsút kellett vennünk tőle.”

A legfrissebb közéleti hírek

Népszerűek

To Top