+ Irodalom

Edna O’Brien, korunk legnagyszerűbb írónője hosszú betegség után hunyt el

Edna O'Brien

Edna O’Brien több mint 20 kötetet írt, ezek közül magyarul is megjelent a Vidéki lányok (1960) és a Kis piros székek (2015).

Hosszú betegséget követően július 27-én elhunyt Edna O’Brien ír írónő – közölte vasárnap az ügynöke.

A modern ír irodalom egyik meghatározó alakjaként számon tartott O’Brien 93 éves volt.

„Gondolatban családjával és barátaival vagyunk, különösen fiaival, Marcusszal és Carlóval. A család a magánszféra tiszteletben tartását kérte” – olvasható a Faber kiadó közleményében, amelyben úgy fogalmaztak, O’Brien „korunk egyik legnagyszerűbb írója volt”.

„Forradalmasította az ír irodalmat, ragyogó és takarékos prózájában megragadva a nők életét és az emberi lét összetettségét, amivel lényegi hatással volt az őt követő írókra” – emelte ki a Faber.

Michael D. Higgins ír elnök a modern idők egyik kimagasló írójaként jellemezte Edna O’Brient.

O’Brien több mint 20 kötetet írt, ezek közül magyarul is megjelent a Vidéki lányok (1960) és a Kis piros székek (2015).


Edna O’Brien, ír író és novellista, 1930. december 15-én született a Clare megyei Tuamgraney-ben, Írországban. Írói pályája az 1960-as évek elején kezdődött, és azóta jelentős nemzetközi elismerésre tett szert, különösen az ír nők életét és tapasztalatait bemutató művei révén.

Korai évek és első regények

O’Brien írói karrierje az 1960-as években indult, amikor megjelent első regénye, „The Country Girls” (A vidéki lányok) 1960-ban. A könyv hatalmas sikert aratott, és két folytatás is követte: „The Lonely Girl” (A magányos lány) 1962-ben és „Girls in Their Married Bliss” (Lányok házasságban való boldogsága) 1964-ben. Ezek a regények, amelyek a „Country Girls Trilogy” néven váltak ismertté, nagy botrányt kavartak Írországban, mivel nyíltan tárgyalták a nők szexualitását és a vidéki élet korlátait.

További művek és témák

O’Brien folytatta írói tevékenységét az 1960-as és 1970-es években, számos regényt, novellát és színdarabot írva. Művei gyakran foglalkoztak az írországi női sorsokkal, a vallási és társadalmi elnyomással, valamint az egyéni szabadság keresésével.

„A Pagan Place” (Pogány hely) 1970-ben jelent meg, amely szintén a katolikus Írország szigorú társadalmi normáit és a nők helyzetét tárta fel. „Night” (Éjszaka) 1972-ben jelent meg, egy sötét és introspektív regény, amely egy nő belső világát és küzdelmeit mutatja be.

Nemzetközi elismerés és későbbi munkák

O’Brien művei nemzetközi elismerést hoztak neki, és számos irodalmi díjat nyert. Az 1990-es és 2000-es években is aktívan alkotott, művei közé tartozik a „House of Splendid Isolation” (A ragyogó elszigeteltség háza) 1994-ben, amely az ír republikánus mozgalommal foglalkozik, valamint a „In the Forest” (Az erdőben) 2002-ben, amely egy valós bűncselekmény alapján készült.

Önéletrajzi művek és későbbi évek

Edna O’Brien több önéletrajzi művet is írt, amelyekben megosztotta személyes élményeit és írói pályafutását. „Country Girl” (Vidéki lány) című önéletrajza 2012-ben jelent meg, és nagy elismerést kapott az őszinte és részletes beszámolóért az életéről és munkájáról.

Örökség

Edna O’Brien az ír irodalom egyik legfontosabb alakja, és munkássága nagy hatással volt az ír és a nemzetközi irodalmi világra. Írásai bátorítják a női hangok megszólalását és a társadalmi kérdések mélyreható vizsgálatát. Művei időtállóak, és továbbra is inspirálják az olvasókat és az írókat világszerte.

A legfrissebb irodalmi hírek

Népszerűek

To Top