+ PR-cikk

Szemszárazság – a probléma, amit sokan nem vesznek elég komolyan

Szemszárazság

A szemszárazság komolyan befolyásolhatja az életminőséget, ezért fontos a megelőzés és a megfelelő kezelés.

Hányszor gondoltunk már arra, hogy “nincs gond a szememmel, csak egy kicsit kiszáradt… ma is”? De vajon normális az, ha visszatérő vendég az életünkben a szemszárazság? Vajon mi okozza és mit tehetünk ellene? Érkeznek a válaszok!

Sajnos méltatlanul kevés szó esik a szemszárazság problémaköréről, pedig a magyar felnőttek hozzávetőleg 40%-a szenved tőle. Igen, 10-ből 4 ember, és talán az is pont közéjük tartozik, aki ezeket a sorokat olvassa.

A szemszárazság tehát sok, sőt egyre több embert érint, és nem csupán átmeneti kellemetlenségről van szó. Ez az állapot gyakran társul állandó szárazságérzéssel (ilyenkor már általában száraz szem szindrómáról, azaz Dry Eye Disease-ről beszélünk), és komoly hatással lehet a mindennapi életre is. A probléma kialakulásának okai között szerepelhetnek környezeti tényezők, például a szennyezett levegő (gondoljunk csak a nagyvárosi szmogra) vagy a hűtő-fűtő berendezések, de az életmódunk is, főleg ha irodai munkát végzünk, vagy ha keveset pislogva napi több órát lógunk az okostelefonunkon.

Mi okozza a szemszárazságot?

A szem egészségét egy vékony könnyfilmréteg őrzi a szemfelszínen, amely nedvesen tartja a szaruhártyát és a kötőhártyát, sőt oxigénnel és más tápanyagokkal látja el a szaruhártyaréteget. Mindezek mellett a könnyfilm felel a szaruhártya felszíni egyenetlenségeinek kiegyenlítéséért, illetve védi a szemet a kórokozókkal szemben is.

Fontos, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül a könnyfilmet érintő problémákat, mert ha csökken a könnytermelés vagy ha a kelleténél jelentősen kevesebbet pislogunk, akkor már kopogtat is az ajtón a szemszárazság.

Tünetek és következmények

A szemszárazság számos tünettel járhat, például égő érzéssel, szemfáradtsággal, homályos látással és idegentest-érzéssel. Ha a tünetek nem enyhülnek rövid időn belül, akkor érdemes szemészhez fordulni, mert hosszú távon súlyosabb problémákhoz, akár a szaruhártya károsodásához is vezethetnek.

Kontaktlencsétől száraz szemek

Sajnos nem minden kontaktlencsés veszi komolyan a szabályokat, és sokan közülük túlhordják, azaz túl sokáig használják a lencséket. Ezzel több gond is van, de például azért is jelent ez problémát, mert a túl sokáig hordott kontaktlencsének lecsökken a légáteresztő képessége. Ha pedig nem szellőzik jól, akkor már meg is ágyazott a megtelepedni készülő baktériumoknak, és be is mutatkozik a szúró, égő, viszkető szem.

Hogyan előzhető meg és hogyan kezelhető a szemszárazság?

A megelőzéshez fontos a megfelelő hidratáció és a kiegyensúlyozott étrend, amelynek szerves részei az Omega-3 zsírsavakat tartalmazó ételek. A képernyő előtt töltött idő csökkentése, valamint a szem gyakori pihentetése, például a 20-20-20 szabály alkalmazása is segíthet. A 20-20-20 szabály lényege, hogy nézzünk 20 percenként 20 másodpercig 20 láb (körülbelül 6 méter) messzire.

Ha már kialakult a szemszárazság, akkor a műkönnyek és szemgélek használata enyhítheti a tüneteket, de mindenképp érdemes szakemberrel konzultálni a megfelelő kezelés érdekében.

A szemszárazság komolyan befolyásolhatja az életminőséget, ezért fontos a megelőzés és a megfelelő kezelés. Aki pedig a kontaktlencséje miatt szenved szemszárazságtól, az nyugodtan tárcsázza a Focus Medical számát, hogy egy gyors lézeres szemműtét keretein belül ne csak a fénytörési hibáitól, hanem a szemszárazság okozójától is megszabadíthassák a modern magánklinika tapasztalt orvosai!

Népszerűek

To Top