+ Film

A Rolling Stones legnagyobb születésnapi show-ja Rióban – főszereplő: Mick Jagger

Rolling Stones

A Rolling Stones együttes a rockzene történetének egyik legikonikusabb és legbefolyásosabb zenekara. A mai napig.

A The Rolling Stones: A Bigger Bang – Live on Copacabana Beach című koncertfilm rövid ismertetője:

A 2022-ben 60. születésnapját ünneplő legendás zenekar 2006-ban, 1,5 millió rajongó előtt adta minden idők egyik legnagyobb ingyenes koncertjét Rióban.

„Nem mintha nem lennénk hozzászokva ahhoz, hogy a világ legnagyobb show-jait játsszuk, de azt kell mondanom, hogy Rió vitte el a tortát” – mondta Keith Richards egy interjúban.

Ez az akkori felvétel remixelt, újraszerkesztett és újrakevert változata.

A 2021-ben készült 117 perces koncertfilm ma este, azaz július 13-án láthatod az m2/Petőfi TV csatornáján 22 óra 5 perces kezdettel.

Ha szeretnél a legfrissebb ma esti filmajánlónkról értesülni, akkor mentsd el ezt a linket, ezen mindent megtalálsz: https://librarius.hu/tag/film-ma-estere/. A legtöbb ajánlott filmünk megnézhető az interneten is, tehát ezen a linken valójában egy egész nagy filmtárat találsz.

A Rolling Stones együttes rövid története:

A Rolling Stones együttes a rockzene történetének egyik legikonikusabb és legbefolyásosabb zenekara. Az együttes 1962-ben alakult Londonban, és azóta is aktívan működik. Az eredeti felállás tagjai Mick Jagger (ének), Keith Richards (gitár), Brian Jones (gitár), Bill Wyman (basszusgitár) és Charlie Watts (dobok) voltak.

Korai évek és az áttörés (1962-1969)

A Rolling Stones kezdetben rhythm and blues és rock and roll dalokat játszottak, és gyorsan hírnevet szereztek energikus élő fellépéseikkel. Az első kislemezük, a „Come On” (Chuck Berry feldolgozás) 1963-ban jelent meg. Az áttörést az 1964-es „The Rolling Stones” album hozta meg, melyet a „The Rolling Stones No. 2” követett 1965-ben.

A zenekar az 1960-as évek közepén és végén hatalmas sikereket ért el olyan slágerekkel, mint a „(I Can’t Get No) Satisfaction”, „Paint It, Black”, „Ruby Tuesday” és „Sympathy for the Devil”. Brian Jones személyes és szakmai problémái miatt egyre inkább háttérbe szorult, majd 1969-ben el is hagyta az együttest. Nem sokkal később tragikus körülmények között meghalt. Helyét Mick Taylor vette át.

Klasszikus éra és Mick Taylor korszak (1969-1974)

Mick Taylor csatlakozásával az együttes egy új kreatív korszakba lépett. Ekkor születtek a zenekar legelismertebb albumai, mint a „Let It Bleed” (1969), „Sticky Fingers” (1971) és „Exile on Main St.” (1972). Ezek az albumok meghatározták a Rolling Stones hangzását, amely blues alapú rockzene, country, soul és funk elemekkel.

Ronnie Wood és a folyamatos sikerek (1975-napjainkig)

1975-ben Mick Taylor távozott a zenekarból, és helyére Ronnie Wood érkezett, aki azóta is a zenekar tagja. Az 1970-es és 1980-as években a Rolling Stones továbbra is sikeres maradt, olyan albumokkal, mint a „Some Girls” (1978), amely tartalmazta a diszkó hatású „Miss You” slágert, és a „Tattoo You” (1981), amelynek vezető dala a „Start Me Up” lett.

Modern kor és örökség

A Rolling Stones az 1990-es és 2000-es években is aktívan turnézott és adott ki új zenéket. A zenekar továbbra is népszerű maradt, és számos generációra volt hatással. 2003-ban megjelent a „Forty Licks” című válogatásalbum, amely a legnagyobb slágereiket tartalmazta.

Az együttes 2016-ban adta ki a „Blue & Lonesome” című albumot, amely visszatért gyökereihez, és kizárólag blues feldolgozásokat tartalmazott. 2020-ban a zenekar kiadta a „Living in a Ghost Town” című dalt, amely az első új eredeti daluk volt nyolc év után.

Örökség és hatás

A Rolling Stones a rockzene egyik legnagyobb és legmaradandóbb hatású együttese. Pályafutásuk során több mint 200 millió albumot adtak el világszerte, és számos díjat nyertek, köztük Grammy-díjakat is. A zenekar 1989-ben bekerült a Rock and Roll Hall of Fame-be.

Mick Jagger és Keith Richards dalszerző párosa, valamint az együttes karakteres hangzása és energiája generációk óta inspirálja a zenészeket és a rajongókat egyaránt. A Rolling Stones ikonikus logója, a kitátott nyelvű száj, a popkultúra egyik legismertebb szimbóluma lett.

Népszerűek

To Top