Mária
+ Jegyzet

Lefűrészelték az éppen szülő Mária-szobor fejét

Mária hús-vér ember volt, és a szoborral az volt a célunk, hogy hangsúlyozzuk az erejét. Mária az anya szimbóluma – mondja a szobor készítője.

Még reggel láttam ezt a csodálatosan tabudöntögető, feminista Mária-szobrot a Lean in Femspace oldalán és mindenképpen akartam írni róla egy ujjongó bejegyzést!Hogy milyen remek Esther Strauß egyedülálló és merész alkotása, ami Máriát valódi hús-vér nőként merte ábrázolni, ráadásul a szülése pillanatában – írja Perintfalvi Rita Facebook-oldalán.

Ilyen bátorságot az elmúlt kétezer évben egyetlen férfi alkotó sem engedett meg magának. Talán azért nem, mert fogalmuk sem volt arról, hogy mit kezdjenek azzal a katolikus dogmával, hogy Mária szűzen fogant, szűz maradt szülés közben és utána is.

Valószínű, hogy ezt csak úgy bírták elgondolni, hogy az újszülött Jézus valami rendhagyó módon kikerült Mária testéből, de azt elképzelni, hogy őt egy anya pont úgy szülte a világra, ahogy az összes többi ember is a világra jön ezen a földön, vérben és mocsokban, az szentségtörésnek minősült volna.

Nem véletlen tehát, hogy a megnyitó után már a negyedik napon (!), azaz ma délelőtt (július 1. – a szerk.) megjelent egy magát egészen bizonyosan hívő kereszténynek gondoló vandál, aki az egy és szent igazság nevében – amit természetesen ő maga birtokol – lefűrészelte a szerencsétlen szobor fejét! Hiszen nehogy már, hogy egy ilyen blaszfémia bekerülhessen a linzi Szt. Mária székesegyházba!

Mária

Az csak egy dolog, hogy ezen a faszobron mintegy 200 órát dolgozott a faragóművész, akinek a munkáját vandál módon tönkre tették egy pillanat alatt. Az pedig egy másik, hogy megint erőszakot követtek el egy női testtel szemben. Konkrétan Mária testével. Ahogy Esther Strauß fogalmazta a borzalmas rongálás után:

„Akárki is távolította el a szobor fejét, nagyon brutális volt. Számomra ez az erőszak azt fejezi ki, hogy még mindig vannak emberek, akik megkérdőjelezik a nők jogát a saját testükhöz. Ezzel szemben nagyon határozottan kell fellépnünk.”

És nem csupán erről van szó! Hanem arról is, hogy egy nő ne merészeljen vallási tabukat az alkotásával megtörni. Sőt! Egy nő egyáltalán ne merészeljen semmilyen tabukat megtörni, s a legjobb, ha alapvetően befogja a száját és meghúzza magát. A sötét középkor visszatérése újra fenyeget.

Egyáltalán nem lepődtem meg azon, hogy a szobor kiállítása után azonnal megindult az agresszió ellene és készítője ellen a közösségi médiában, sőt pár nap alatt petíció is született, amit 8000 ember írt alá. Mégpedig azzal az állítással, hogy ez a szobor sérti az emberek vallási érzékenységét és ezért azonnal el kell tüntetni. Levelekkel bombázták a székesegyház papját is, hogy szabaduljon meg a Szűz Máriát bemocskoló szennytől. De mi az, ami szennyes ebben az ábrázolásban?

Theresa Limberger fafaragó, aki Strauß elképzelését a hagyományos betlehemi ábrázolások stílusában kifaragta, a következőképpen fejezte ki döbbenetét:

„Mária hús-vér ember volt, és a szoborral az volt a célunk, hogy hangsúlyozzuk az erejét. Mária az anya szimbóluma, egy csodálatos valakit szült, nevezetesen Jézust, aki összehozza az embereket. Mária számára ez a születés fájdalmas élmény volt, és pontosan ezt ábrázoltuk. Megdöbbentőnek tartom, hogy ezt a tényt ilyen módon eltapossák.”

És vajon kik tették ezt? Nyilván a vallási fanatikusok vagy másik nevükön a fundamentalisták. Akik meg vannak győződve arról, hogy csak egyetlen igazság – szemléletmód, ábrázolási stílus, gondolkodás – létezhet. Mégpedig az övüké. Mindenki mást és minden mást pedig el lehet pusztítani. Például le lehet fűrészelni a fejét. És ha ezt ők csinálják, akkor az nem számít egy nő teste meggyalázásának! Sem a művészi szabadság lábbal tiprásának. Hanem számukra hős cselekedet, pont úgy mint amikor a muzul.mán radik.álisok a testükre rögzített bombával berohannak a tömegbe, hogy szent háb.orút vívjanak. Ez is az, egyfajta dzsi.hád, mégpedig keresztényi dzsi.hád!

Azért arra kíváncsi leszek, hogy erre az osztrák egyház fog-e és mit hivatalosan reagálni? Én megtenném a helyükben. Minden szélsőségtől el kell határolódni, ha őrizni akarjuk a normalitás utolsó maradékait!

Ezért ítélem el mélységesen ezt a cselekedetet.

A legfrissebb tudományos hírek

Lefűrészelték az éppen szülő Mária-szobor fejét

Népszerűek

To Top