+ Film

Egy varázslatos film: Fellini nyomában

Fellini nyomában

A Fellini nyomában című filmet ma este, azaz július 3-án az M5 csatornáján láthatod 21 óra 30 perces kezdettel.

A félénk és különc Ohio állambeli kisvárosi lány, Lucy, akit édeanyja egyedül nevelt fel, imádja a filmeket.

Egy nap a mama beteg lesz, így kénytelenek szembesülni azzal, hogy Lucynak munkát kell vállalnia. A lány elmegy Clevelandbe egy állásinterjúra. A városban éppen Fellini fesztivál van, így beül a moziba és megnézi az Országúton című filmet.

Fellini nyomában

Olyannyira az alkotás hatása alá kerül, hogy elhatározza, felkeresi Rómában a rendezőt. Élete nagy utazása lesz ez.

A 2017-ben készült 93 perces amerikai-olasz kalandfilm rendezője Taron Lexton, a főszereplő Ksenia Solo, Beth Riesgraf és Maria Bello. Aki látta, mondta: Belengi a Fellini-filmek jellegzetes hangulata.

Fellini nyomában

A Fellini nyomában című filmet ma este, azaz július 3-án az M5 csatornáján láthatod 21 óra 30 perces kezdettel. A filmet jelenleg a videa.hu oldalán is megnézheted.

Ha szeretnél a legfrissebb ma esti filmajánlónkról értesülni, akkor mentsd el ezt a linket, ezen mindent megtalálsz: https://librarius.hu/tag/film-ma-estere/. A legtöbb ajánlott filmünk megnézhető az interneten is, tehát ezen a linken valójában egy egész nagy filmtárat találsz.

Federico Fellini életútja röviden:

Federico Fellini (1920. január 20. – 1993. október 31.) egy olasz filmrendező és forgatókönyvíró, akit a 20. század egyik legnagyobb filmesének tartanak. Fellini egyedi látásmódja, szürreális és álomszerű filmjei révén vált világszerte ismertté és elismertté.

Korai évek
Fellini az olaszországi Riminiben született. Már fiatal korában érdeklődött a rajzolás és az írás iránt. Tizenéves korában Rómába költözött, ahol újságíróként és karikaturistaként kezdett dolgozni.

Filmes karrier kezdete
A második világháború idején találkozott Roberto Rossellinivel, és közösen dolgoztak a híres neorealista filmen, a Róma, nyílt város (1945) című alkotáson, amelynek forgatókönyvéhez Fellini is hozzájárult. Ez a munka hozta meg neki az első szakmai elismerést.

Rendezői karrier
Fellini első nagy sikere a Varieté fényei (1950) volt, amelyet követően számos ikonikus filmet készített. Ezek közé tartozik a Júlia és a szellemek (1965), Az édes élet (1960), és a 8½ (1963), amelyben Marcello Mastroianni játszotta a főszerepet. Az utóbbi két film különösen fontosak Fellini életművében, mivel ezekben dolgozta fel a hírnév és az alkotói válság témáját.

Stílusa és hatása
Fellini filmjei híresek szürreális, álomszerű képi világukról és mély pszichológiai tartalmukról. Gyakran foglalkozott az emberi lélek rejtett aspektusaival, a társadalmi visszásságokkal és a személyes identitás kérdéseivel. Művészetére nagy hatással voltak az álomnaplók, a cirkusz világa és az olasz népi kultúra.

Magánélet
Fellini 1943-ban feleségül vette Giulietta Masina színésznőt, aki számos filmjében játszott, köztük a La Strada (1954) és a Cabiria éjszakái (1957) című alkotásokban. Házasságuk egészen Fellini haláláig tartott, és mélyen befolyásolta művészi munkásságát.

Halál és örökség
Fellini 1993-ban, 73 éves korában hunyt el szívrohamban. Munkásságát számos díjjal és elismeréssel honorálták, köztük öt Oscar-díjjal. Filmjei továbbra is inspirálják a filmkészítőket és a nézőket világszerte, és Fellini neve a filmművészet egyik legnagyobb alkotójává vált.

Fellini életműve egyedi látásmódja és eredetisége révén örökre beírta nevét a filmtörténelembe.

Népszerűek

To Top