+ Színház

Az Örkény Színház teljesítménye: 80 ezer néző, 98%-os látogatottság, Ficza István 142-szer lépett színpadra

örkény színház

Folytatódott a WMN és az Örkény Színház közös műsora, a Nyílt lapokkal. A 7. kerülettel több közös rendezvény is megvalósult.

Nyolcvanezer nézőt vonzott és 98 százalékos látogatottságot ért el a most záruló évadban az Örkény Színház.

A színház hétfői közleménye szerint öt új bemutatót tartottak, 451 alkalommal fogadtak közönséget, 351 saját és 42 befogadott előadást láthatott a 80 ezer néző.

Az ÖrkényKÖZ műhely két új produkciót hozott létre – egy tantermi előadást és egy közösségi színházi előadást, amelyeket összesen 41 alkalommal láthatott a közönség.

A színház 12 produkciót streamelt, amelyet 3135 jegyvásárló néző kísért figyelemmel. Az egyéb rendezvények, könyvbemutatók, konferenciák, felolvasások száma az évadban 17 volt, a színház 9 alkalommal vendégszerepelt az országhatáron belül. Ősszel megrendezték a Freeszemle találkozót, ahol a Freeszfe Egyesület 18 előadását láthatta a közönség.

Az évadban a legtöbb előadást Ficza István játszotta, aki 142 alkalommal lépett színpadra, a legtöbbet, 193 alkalommal, Kókai Tünde próbált.

Folytatódott a WMN és az Örkény Színház közös műsora, a Nyílt lapokkal. A 7. kerülettel több közös rendezvény is megvalósult. A Concerto Budapest Müpa-beli fellépésein a színház művészei irodalmi alkotásokat adtak elő.

A nézői szavazatok alapján a Pünkösti Andor-díjat Ficza István kapta. A doktor Varsányiné-díjat, amelyet a társulat ítél oda annak a nem színész dolgozónak, aki a legtöbbet tette a színház működéséért, Oláh Attila fővilágosító vette át.

A társulathoz szerződik Szaplonczay Mária, Gálffi László pedig visszatér alkotói szabadságáról.

A teátrum a jövő évadban a plzeni és stuttgarti nemzetközi színházi fesztiválokra kapott meghívást, illetve együttműködésben hoz létre előadást a Theaterhaus Jena társulatával.
A jövő szezonban a színház tíz új bemutatót tart. A kiegészítő programokat a színház alapításának huszadik évfordulója jegyében szervezik meg, és szeptember 7-én, az Örkény Kerten hirdetik meg.

A nagyszínpadi bemutatók között az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt (írta: Kovács D. Dániel-Závada Péter-Varga Zsófia), a Galilei élete (Bertolt Brecht), A nyúl füle (Aesopus-Dargay Marcell-Fábián Péter-Parti Nagy Lajos), a Szerelem (Michael Haneke) és a Boldogtalanok (Füst Milán) kapott helyet.

A stúdiószínpadi premierek között van a Romantika (Kiss-Végh Emőke), az Anyegin (Puskin), a Sokszor nem halunk meg (Tompa Andrea), az Ostromdressz (Kassai Margit 1944-45-ös naplóbejegyzései alapján színpadra alkalmazza Bíró Kriszta), valamint Gálffi László önálló estje.

A legfrissebb színházi hírek

Népszerűek

To Top