+ Színház

Az Operaház elbocsátásai valójában megtorlások és megfélemlítések?

operaház

Az Operaház a szakszervezetekkel egyeztetett formában 19 főt bocsátott el, ami az összes munkavállaló 1,4%-át érinti.

Szakszervezeti vezetők kőkemény hangú levélben kérték számon Ókovács Szilvesztert, a Magyar Állami Operaház főigazgatóját a közelmúltbeli elbocsátások miatt.

Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSz) elnöke és Rotter Oszkár, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének (MZTSz) elnöke szerint a felmondások valódi célja a megfélemlítés és a megtorlás, ami kilátástalan élethelyzetbe sodorta az érintett munkavállalókat.

A szakszervezetek emlékeztettek arra, hogy márciusban a Magyar Állami Operaház munkavállalói egy sztrájkot tartottak, mely kollektív szerződést és béremelést eredményezett.

Ókovács Szilveszter akkor megígérte, hogy a sztrájkban résztvevőknek nem kell retorziótól tartaniuk, azonban több sztrájkoló munkatársat is elbocsátottak létszámleépítés ürügyén.

A szakszervezeti vezetők szerint az elbocsátások indoklása álságos, és a valós cél a megfélemlítés és megtorlás volt, mivel az elbocsátottak zöme kilátástalan élethelyzetbe került.

A szakszervezetek az elbocsátások azonnali visszavonását követelik és kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek, melynek első tárgyalási időpontja 2024. július 1.

Az elbocsátottak között van Aczél András is, aki korábban pályázott az Operaház főigazgatói posztjára.

A szakszervezetek egy másik levélben az IÉT összehívását is kezdeményezték, hogy megvitassák a költséghatékony működés érdekében tett intézkedéseket és a díszítő kollégák túlzott fizikai megterhelésének csökkentését.

Az Operaház a szakszervezetekkel egyeztetett formában 19 főt bocsátott el, ami az összes munkavállaló 1,4%-át érinti.

Az intézmény a jogszabályokat betartva folytatja a tárgyalásokat, de az időpontokat a nyári szabadságolások módosíthatják.

(Az Index cikkét szemléztük)

A legfrissebb színházi hírek

Népszerűek

To Top