+ Életmód

Schloss Hof – egy paradicsomi kert a csillagos ég alatt

Schloss Hof

A Schloss Hof nyári kastélybirtokán évszázadokkal ezelőtt a helyi nemesség gyűlt össze partikra és társasági összejövetelekre.

Schloss Hof Terasse © Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. - Severin Wurnig print

Ha felejthetetlen nyári programra vágyik, vonuljon el a város zajától! A gyönyörű helyekért nem kell messzire utazni. Pozsonytól és Hegyeshalomtól is mindössze 30 percnyi autóútra, Ausztriában egy olyan hely ékeskedik, amely gazdag történelmével, fenséges építészetével és természeti adottságaival ragadja magával az idelátogatót. A Schönbrunn csoporthoz tartozó Schloss Hof kastélyegyüttese 2024 júliusától már nem csak ünnepnapokon és a magyar nemzeti ünnepeken (legközelebb augusztus 20-án), hanem minden hónap első vasárnapján is magyar tárlatvezetéssel várja a látogatókat. A gyermekeknek a játszótér és az állatsimogató mellett tematikus programokat, a felnőtteknek felejthetetlen barokk csillagos estét és császári pikniket is kínálnak. 

„A legszebb kilátás a világon”

A Morvamező természeti környezetében található a Schloss Hof lenyűgöző kastélyegyüttese, amelynek csodálatos, teraszos barokk kertje Európa legszebbjei közé tartozott. Savoyai Jenő herceg egykori vadászkastélya, később Mária Terézia császárné kedvenc vidéki rezidenciája ma teljes díszében tündököl és várja a pihenni vágyókat. A birtok valódi szerepére utal a kastély kert felőli homlokzatán található felirat: „a lélek megpihenésére a kormányzás terhe alól.“

Schloss Hof

Schloss Hof Aerial © Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. – Severin Wurnig_print

„A legszebb kilátás a világon” – e szavakkal írta le a kastélyt és környezetét Johann Khevenhüller-Metsch herceg, Mária Terézia kortársa és a kor nagy utazója, akit lenyűgözött a császári lakosztályok ablakaiból nyíló teraszos kert látványa. Schloss Hofon a természet és az emberi akarat gazdagsága egyesült annak érdekében, hogy a kor egyik legpompásabb barokk kertjét hozzák létre, és valóban kevés olyan kert volt Európában, amelynek kifinomultsága és eleganciája felért volna ezzel a pompával. A teraszokat úgy alakították ki, hogy a kert csak fokozatosan, lépésről lépésre tárja fel varázsát, és a látogatók csak az utolsó lépcsőfokon élvezhetik az egész komplexumra nyíló csodálatos kilátást. A grandiózus szökőkutak kétségtelenül a 18. századi kertépítészet nagyszerűségének legnagyobb szimbólumai voltak. Azontúl, hogy kellemes felfrissülést nyújtottak, technikai megoldásainak hatalmas költségei egyben jól tükrözték tulajdonosának vagyoni helyzét is.

KÜLÖNLEGES PROGRAMOK A NYÁR FOLYAMÁN

Júliusban és augusztusban több különleges program is várja az ideérkező vendégeket. A gyerekek egész augusztusban, minden nap délelőtt 11 órától 17 óráig a kreatív műhelyben alkothatnak, illetve szombatonként és vasárnaponként pónitalálkozó is van, lovaglással és lócsutakolással. A németül tudók pedig a színházi előadásokon csiszolhatják nyelvtudásukat is.

Császári piknik

A felnőtteket július 14-én majd augusztus 11-én császári piknikre várják. A program a Niederweideni kastélyban a Császári esküvők – ok az ünneplésre című kiállításban tárlatvezetéssel kezdődik, majd folytatódik a kiállítás Császári esküvők – Szerelem? Eljegyzés! Házasság. címet viselő második részében, a Schloss Hof kastély termeiben. A tárlatvezetés után finom ételekkel és italokkal a piknikkosárból romantikus piknik következik a kastélykertben megterített asztalnál. Magyar nyelvű tárlatvezetés igényelhető. A programot minimum öt fő jelentkezésénél tartják meg. A piknikkosár miatt legalább öt nappal az időpont előtt (tehát július 14. és augusztus 11.) le kell adni a rendelést. A program 10.30 perckor indul és fejenként 75 euróba kerül, mely tartalmazza a belépőt és a tárlatvezetést mindkét kastélyban, a piknikkosár tartalmát, a megterített asztallal a szabadban.

Egy felejthetetlen barokk est a csillagok alatt

A Schloss Hof nyári kastélybirtokán évszázadokkal ezelőtt a helyi nemesség gyűlt össze partikra és társasági összejövetelekre, kihasználva a kastély gyönyörű belső tereinek és mesebeli kertjének adottságait. Ezek a fényűző összejövetelek ihlették az Este a csillagok alatt elnevezésű egyedülálló rendezvényt, amelyet augusztus 3-án rendeznek meg a Schloss Hof kastélyában. A szervezők arra invitálják a látogatókat, hogy öltözzenek barokk jelmezbe és ragyogjanak együtt a csillagokkal! Az évente egyszer megszervezett és nagyszerű programmal kísért exkluzív esti látogatás felejthetetlen élményt ígér. Az esti programból nem hiányozhat a teli piknikkosár sem.   A meseszépen kivilágított szökőkutak közelében romantikusan megterített asztal garantáltan még élvezetesebbé teszi a nyári szórakozást.

A különleges esti program keretében a kastély eredeti bútorokkal berendezett termeiben csábító utazásra, Jenő herceg és Mária Terézia nyomdokaiba indulhatnak a látogatók. A Császári esküvők – Szerelem? Eljegyzés! Házasság. című időszaki kiállítás a császári esküvők titkairól húzza le a leplet.  A pazarul megrendezett ünnepségek mögött gyakran a Habsburg gyermekek megható sorsai és egyedi történetei rejtőznek.

Schloss Hof

Schloss Hof Aerial © Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. – Severin Wurnig_print

Élvezze az augusztus 3-i estét a Schloss Hof varázslatos csillagos égboltja alatt, és induljon egy csábító éjszakai utazásra a barokk korba!

Időpont: 2024. augusztus 3.

Hely: Schloss Hof, Ausztria

18:00 – 23:00

Kísérőprogramok:

ÉLŐ JAZZ-ZENE az árkádos udvaron.

GIN-BAR a kastély teraszán

ASZTRONÓMIAI ELŐADÁS Christian Herzog csillagásszal | rendezvény német nyelven

A mágus Flo Mayer bűvészbemutatója

DISCO a csillagok alatt DJ Mel Merio közreműködésével

Barokk korba visszarepítő artista, lovas és művészeti produkciók

ÉJSZAKAI SÉTA A KASTÉLYBAN zenével kísérve

A tárlatvezetések német és szlovák nyelven; előre bejelentett csoportok számára magyarul is

Belépő: 30,- € személyenként. Az ár tartalmazza a napi kastélybelépőt (23,-€), az üdvözlőitalt és a kísérőprogramot. Az esthez 25 eurós/fő áron büfévacsora is rendelhető az árkádos udvarban.

TIPP: Az éves bérlettel rendelkezők különleges árkedvezménnyel vehetnek részt a programon és ez a kiegészítő jegy csak a helyszínen kapható.

További információ és a rendezvény programja a következő weboldalon található:

www.schlosshof.at/magyar

Újdonság, hogy a Schloss Hof kastélyegyüttese 2024 júliusától már nem csak ünnepnapokon és a magyar nemzeti ünnepeken (legközelebb augusztus 20-án), hanem minden hónap első vasárnapján is magyar tárlatvezetéssel várja a látogatókat (július 7., augusztus 4., augusztus 20., szeptember 1., október 6., november 1. és 3., részletesebb információ a weboldalon).

 Háttérinformáció a Schloss Hof kastélyegyütteshez

A Weinviertel borvidék egy csücskében a Duna és Morva folyók szögletében, így Pozsonytól és Hegyeshalomtól is alig néhány kilométerre található Ausztria legnagyobb vidéki kastélyegyüttese, Schloss Hof és Niederweiden kastélya. A több mint 70 hektáros területen elterülő barokk kastély, illetve a hozzá tartozó egyedülálló birtok egyfajta történelmi díszletként szolgál, csodálatos vidéki varázst kölcsönözve a helynek.

Schloss Hof

Schloss Hof Oktonbrunnen © Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. – Severin Wurnig_print

A Hof kastély termei eredeti berendezésükkel bepillantást engednek a 18. század mindennap­jaiba, egyben minden évben különleges kiállítás­nak adnak helyet. A kastély állandó tárlata magába foglalja a császári lakosztályok és a díszterem mellett azt a meseszép barokk kápolnát, ahol Mária Terézia császárné kedvenc gyermeke „Mimi” is házasodott. A Niederweideni kastély autentikus barokk vadászkonyhája mai is bérelhető családi ünnepségekre, a Hof kastély hét teraszon elterülő, hét évvel ezelőtt visszaépített barokk kertje és a kiterjedt kastélybirtok egész napos szórakozást kínál, kicsiknek nagyoknak, kert- és állatrajongóknak egyaránt. Virágok ezrei, fák százai, frissítő szökőkutak és festői ösvények foglalják tökéletes szimmetriába ezt az egyedülálló képzőművészeti alkotást.

A birtokot 1725-ben vásárolta a népszerű és roppant gazdag Savoyai Jenő herceg és a kor leghíresebb udvari építésze, Johann Lukas von Hildebrandt tervei alapján vadászkastéllyá alakíttatta azt át. Az építkezésen 800 ember dolgozott, hogy az átépítés mihamarabb elkészülhessen. Az épület körül egy egyedülálló, teraszos barokk kertet alakítottak ki, északi részén pedig egy majorságot hoztak létre, melynek fő célja a birtok gazdasági ellátása volt.

A herceg 1726-ban a Schloss Hof-hoz megvásárolta az onnan három kilométernyi távolságra fekvő Schloss Niederweident is, és itt is egy csodálatos parkot hozott létre, az egyik oldalán egy ún. mulatóerdővel a másik oldalán pedig egy vadasparkkal, valamint a közepén egy a Schloss Hof-ba vezető sétánnyal.

Schloss Hof

Schloss Hof Festsaal © Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. – Severin Wurnig_print

Savoyai 1736-ban bekövetkező halála után, egyetlen élő rokona, unokahúga az addig zárdában élő Anna Viktoria Savoyai-Soissons-i hercegnő örökölte minden vagyonát. A hercegnő hirtelen érdekes partinak számított, így hamar el is kelt. Házasságkötésekor Schloss Hof és Niederweiden kastélyát elajándékozta férjének, a nála 18 évvel fiatalabb József Frigyes Szász-Hildburghauseni hercegnek. Hildburghausen állandó anyagi követelődzései hamarosan váláshoz vezettek, de ő továbbra is elég nagy lábon élt, így 1755-ben anyagi okok miatt egy négynapos ünnepség keretében, ahol többek között bemutatták Gluck egy új operáját és 800 szarvasos vadászatot rendeztek, igyekezett vevőt szerezni a birtokra. Az ünnepségen a császári pár, Mária Terézia és férje is jelen voltak, akik egy évvel később, a herceg halála után az örökösöktől meg is vásárolták a kastélyt. Schloss Hof Mária Terézia és férje, Lotharingiai Ferenc István kedvelt tartózkodási helyszíne volt. Az épület a mai formáját az 1770-es átépítéskor nyerte el, késő barokk, klasszicista stílusban.  A Bécstől mindössze nyolc órányi hintóútra található kastély a szabadságot jelentette a császári pár számára. Jelentőségét az is mutatja, hogy Canaletto három festményt is készített róla. A császárné férje halála után egy özvegyi lakosztályt rendeztetett be magának.

Népszerűek

To Top