+ Természet

Bíróság elé állt Udvaros Dorottya

Udvaros Dorottya

Udvaros Dorottya az RTL Híradónak elmondta, örül, hogy a tárgyalás kapcsán újra beszélhetnek a Fertő-tó ügyéről.

fotó: nepszava.hu

A Greenpeace aktivistái, köztük a színművész Udvaros Dorottya, bíróság elé álltak, mert 2021-ben jelentős károkat okoztak a Fertő tónál, amikor eltávolították a madarak ellen telepített hálót egy állami beruházás helyszínén.

Az ügyészség szerint ezzel a Sopron Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-nek 102 875 forint kárt okoztak. A 12 vádlott közül a szerdai tárgyaláson csak ketten jelentek meg, egyikük Udvaros Dorottya volt.

Udvaros Dorottya az RTL Híradónak elmondta, örül, hogy a tárgyalás kapcsán újra beszélhetnek a Fertő tó ügyéről és az építkezésről.

Hangsúlyozta, hogy a tóparton számtalan cölöpház volt, amelyek alatt százával fészkeltek a fecskék. Az aktivisták kampányainak köszönhetően sokan tudomást szereztek a tó körüli helyzetről.

Ítélet még nem született, a tárgyalás ősszel folytatódik.

A Fertő tavi beruházás története évekkel ezelőtt kezdődött. 2019-ben derült ki, hogy a kormány mintegy 23 milliárd forint közpénzből hatalmas turisztikai beruházást tervez Fertőrákoson, amely szállodát, sportközpontot, ökocentrumot, új strandot és kikötőt foglalna magában. Az Európai Unió és az Unesco is tiltakozott a projekt ellen.

A turisztikai fejlesztés azzal kezdődött, hogy a 9 milliárd forintos vitorláskikötő építését Mészáros Lőrinc egyik cége nyerte, amely letarolta a nádast és lebontotta az ikonikus cölöpházakat. A beruházás miatt gyakorlatilag az egész fertőrákosi tópartot legyalulták.

(A hir.24 cikkét szemléztük)

A legfrissebb közéleti hírek

Népszerűek

To Top