+ Tudomány

A tengeri felhővilágosítás módszerével Amerika befolyásolta Európa időjárást

tengeri felhővilágosítás

A tengeri felhővilágosítás hatékony lehet a célterület hőmérsékletének csökkentésében, de nem szándékolt okokhoz vezethet távolabb.

Egy új tanulmány szerint a tengeri felhővilágosítás nevű geoengineering technika, amelyet eredetileg Kalifornia hőmérsékletének csökkentésére terveztek, véletlenül hőhullámokat okozhat Európában. A technika során reflektív aeroszolokat permeteznek a stratocumulus felhőkbe az óceán felett, hogy több napsugárzást verjenek vissza az űrbe.

A kutatók modellezték a technikát a Csendes-óceán északkeleti részén, Kalifornia és Alaszka közelében. 2010-ben mindkét beavatkozás hatékonynak bizonyult a célterület hőmérsékletének csökkentésében.

Az alaszkai művelet 55%-kal, a kaliforniai pedig 16%-kal csökkentette a veszélyes hőség kockázatát. Ugyanakkor a szimulációk azt is mutatták, hogy a kaliforniai beavatkozás hűvösebbé tette Európát is.

2050-re azonban a kevesebb felhő, a magasabb hőmérséklet és az Atlanti-óceáni meridionális áramlási rendszer (AMOC) lassulása miatt a kaliforniai beavatkozás melegedést okozott Európában, míg az alaszkai beavatkozás hatékonysága is jelentősen csökkent.

tengeri felhővilágosítás

A tanulmány rámutat, hogy a tengeri felhővilágosításnak nemcsak a célterületen, de távolabb is jelentős hatásai lehetnek. A beavatkozások hatékonysága az idő múlásával változhat, és nem szándékolt következményekhez vezethet.

A kutatók aggódnak, hogy a tengeri felhővilágosításnak nemzetközi konfliktusai lehetnek, ha egyes országok a saját klímájuk javítása érdekében mások kárára alkalmazzák a technikát. Jelenleg nincsenek szabályozások a tengeri felhővilágosítás regionális alkalmazására, ezért a szerzők nemzetközi keretek létrehozását sürgetik.

Főbb megállapítások:

1. A tengeri felhővilágosítás hatékony lehet a célterület hőmérsékletének csökkentésében, de nem szándékolt következményekhez vezethet távolabb.

2. A beavatkozások hatékonysága az idő múlásával változhat, és a jövőben hatástalanná válhat.

3. A tengeri felhővilágosítás nemzetközi konfliktusokhoz vezethet, ha egyes országok a saját klímájuk javítása érdekében mások kárára alkalmazzák a technikát.

4. Szükség van nemzetközi keretekre a tengeri felhővilágosítás regionális alkalmazásának szabályozására.

Ez az első tanulmány, amely kimutatta, hogy a tengeri felhővilágosításnak nemcsak a célterületen, de távolabb is jelentős hatásai lehetnek. A tanulmány eredményei aggodalomra adnak okot a tengeri felhővilágosítás jövőbeli alkalmazásával kapcsolatban, és felhívják a figyelmet a nemzetközi szabályozás szükségességére.

(A Guardian és a promotions.hu cikkét szemléztük)

A legfrissebb tudományos hírek

Népszerűek

To Top