+ Film

Jean-Paul Belmondo, Catherine Deneuve – A Mississippi szirénje – ma

A Mississippi szirénje

A Mississippi szirénje című filmet ma este, azaz június 14-én láthatod a Duna Televízió csatornáján 20 óra 45 perctől.

A Mississippi szirénje című filmet William Irish regényéből Francois Truffaut rendezte.

Louis Durand (Jean-Paul Belmondo) az Indiai Óceán közepén fekvő Reunion szigeten élő gazdag dohányültetvényes. Mivel magányosnak érzi magát, házassági hirdetést ad fel. De a nő, aki megérkezik, nem az, akivel Louis levelezett… és itt kezdődik a rejtély.

Julie (Catherine Deneuve) részt vett az asszony meggyilkolásában, és helyette utazott a szigetre, hogy hozzámenjen Louis-hoz és megszerezze annak vagyonát.

Az esküvő után nem sokkal el is szökik férje vagyonával. De Louis rájön, hogy mindennek ellenére szereti Julie-t, (aki valójában Marion) és utána utazik Franciaországba…

Az 1969-ben készült 125 perces francia-olasz romantikus drámának nem csak rendezője, de forgatókönyvírója is Francois Truffaut volt.

A Mississippi szirénje című filmet ma este, azaz június 14-én láthatod a Duna Televízió csatornáján 20 óra 45 perctől. A filmet jelenleg megnézheted a videa.hu oldalán is.

Ha szeretnél a legfrissebb ma esti filmajánlónkról értesülni, akkor mentsd el ezt a linket, ezen mindent megtalálsz: https://librarius.hu/tag/film-ma-estere/. A legtöbb ajánlott filmünk megnézhető az interneten is, tehát ezen a linken valójában egy egész nagy filmtárat találsz.

Francois Truffaut pályája:

François Truffaut (1932-1984) a francia újhullám (Nouvelle Vague) egyik legjelentősebb alakja volt, akinek munkássága nagy hatással volt a filmművészetre.

Gyermekkora és Fiatal Évei: François Truffaut 1932. február 6-án született Párizsban. Gyermekkora nehéz volt, és gyakran érte elhanyagolás. Szülei nem igazán foglalkoztak vele, így nagy részét a mozikban töltötte. A filmek iránti szenvedélye korán megmutatkozott, és tinédzserként saját filmklubot is alapított.

Filmkritikusi Karrier: Truffaut karrierje filmkritikusként indult. 1953-ban kezdett dolgozni a híres Cahiers du Cinéma című filmmagazinnál, ahol éles, olykor provokatív kritikái révén hamar ismertté vált. Kritikusként a szerzői film (auteur theory) egyik legfontosabb szószólójává vált, amely szerint a rendező a film valódi szerzője.

Rendezői Debütálás és Sikerek: 1959-ben rendezte első nagyjátékfilmjét, a „Les Quatre Cents Coups” (Négyszáz csapás) című filmet, amely nagy siker lett és elnyerte a legjobb rendező díját a Cannes-i Filmfesztiválon. Ez a film indította el az „Antoine Doinel” sorozatot, amely Truffaut alteregójának történetét követi, és öt filmben jelenik meg.

A Francia Újhullám: Truffaut a francia újhullám egyik kulcsfigurája lett. Olyan filmekkel folytatta karrierjét, mint a „Shoot the Piano Player” (Lőj a zongoristára, 1960), a „Jules et Jim” (Jules és Jim, 1962) és a „Fahrenheit 451” (1966), amely Ray Bradbury klasszikus regényének adaptációja.

Későbbi Életmű: Truffaut a 1970-es és 1980-as években is aktívan dolgozott. Egyik legismertebb késői munkája az „Adèle H. története” (L’Histoire d’Adèle H., 1975) volt, amely Victor Hugo lányának tragikus életét dolgozza fel. A „The Last Metro” (Az utolsó metró, 1980) és a „The Woman Next Door” (A szomszéd nője, 1981) szintén jelentős alkotások voltak.

Magánélet és Halál: Truffaut életében fontos szerepet játszottak a nők, nem csak mint múzsák és szerelmek, de mint kollégák és barátok is. 1983-ban agydaganatot diagnosztizáltak nála, és 1984. október 21-én hunyt el Párizsban, 52 éves korában.

Népszerűek

To Top