+ művészet & politika

Kijelölték Csák János utódját

hankó balázs

Hankó Balázs hangsúlyozta, hogy „nemzetünk versenyképességét és közösségein alapuló identitásának erősítését és őrzését kell szolgálnom”

Fotó: Vasvári Tamás / MTI

A kulturális és innovációs miniszter, Hankó Balázs szerint megtiszteltetés és felelősség a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) vezetésére való felkérés. „Nem posztot, hanem feladatot kaptam” – mondta hétfőn az MTI-nek adott interjújában.

Hankó hangsúlyozta, hogy „nemzetünk versenyképességét és közösségein alapuló identitásának erősítését és őrzését kell szolgálnom”. Köszönetet mondott Csák János leköszönő miniszternek, akitől az elmúlt években sokat tanult.

A kormányzati tapasztalatairól elmondta, hogy már sokféle helyzetben segítette a kormány munkáját, többek között tanácsadóként, miniszteri biztosként, helyettes államtitkárként és államtitkárként is. A KIM-ben 2022 nyarától felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárként, majd 2022 decemberétől pedig négy terület – felsőoktatás, szakképzés, felnőttképzés és innováció – államtitkáraként végezte feladatát.

Szakmai hátteréről elmondta, hogy eredetileg gyógyszerész és egyetemi oktató, de az utóbbi években közszolgálatban dolgozott különféle vezetői állásokban. Hozzátette, hogy a Semmelweis Egyetemen végzett 2001-ben, ahol egyszerre kezdődött el gyógyszerészi és oktatási-kutatási pályája.

Az egyetem főgyógyszerészeként felelős volt a gyógyszerellátásért, több tantárgy oktatója volt, és kutatási területe a gyógyszerészi gondozás és beteg-együttműködés a helyes gyógyszeralkalmazás érdekében.

Családjáról elmondta, hogy felesége is gyógyszerész, négy gyermekük közül a legidősebb már egyetemista, a második most érettségizik, a másik kettő pedig gimnazista. Családjuk aktív a gödöllői közösségi és egyházközösségi életben.

Szakmai terveiről kiemelte, hogy mindenekelőtt a versenyképesség erősítése a feladata. Azt szeretné, hogy a magyar fiatalok sikeresebbek legyenek, ezért versenyképes egyetemekre és 21. századi szakképzésre van szükség.

Célja, hogy 2030-ra egy magyar egyetem a világ legjobb 100 intézménye között legyen, és legalább három az európai legjobb 100-ban. Szeretné, ha Magyarország Európa 10 leginnovatívabb országa között lenne.

A kulturális területen két célt tűzött ki: nemzeti identitásunk megőrzését és a magyar kulturális élet értékközvetítő szerepének erősítését. Hankó Balázs arra törekszik, hogy az értékeket teremtő személyeket és csoportokat megbecsüljék és további alkotásra sarkallják.

Célja, hogy a népi kultúra és az anyanyelv ápolása a mindennapok része legyen, miközben a magas kultúra alkotásait is megvédik. Az interjú végén kiemelte, hogy ez a versenyképességi fordulat, amelyet Magyarország Európának is ajánl elnöksége során.

A legfrissebb közéleti cikkek

Népszerűek

To Top