+ Fotó

Tihanyi Anna gyönyörű fotói a nőiesség minden porcikáját feltárják

Tihanyi Anna

A magyar fotóművésznő, Tihanyi Anna pop-up kiállítása a The Workshop P18 Galériában a modern nők szerepeit és önidentitásait vizsgálja.

Black bird, 2019 1/5, gyclée print, baryta paper, 100 x 70 cm

A magyar fotóművésznő, Tihanyi Anna pop-up kiállítása a The Workshop P18 Galériában a modern nők szerepeit és önidentitásait vizsgálja. Nőalakjai valós és elképzelt élethelyzetek felvillanó mozzanatain keresztül, a női tapasztalás fókuszán át invitálják a nézőt egy utazásra, hogy feltérképezzék a férfi-női dinamikák, a belső kételyek és vágyak mélyebb rétegeit. A fotográfus életművéből válogatva a tárlaton Anna első nyilvános kiállításától a legújabb kollázssorozatáig láthatók alkotások.

A The Workshop pop-up művészeti együttműködés sorozatában a művészetek és a kultúra különböző területeiről hív meg alkotókat, hogy P18 elnevezésű galériaterét elfoglalva olyan kiállításokat, installációkat, programokat hozzanak létre, amelyek a művészet erejével váratlan találkozásokra, elgondolkodtató beszélgetésekre és formabontó élményekre inspirálnak.

Tihanyi Anna

Máshol, 2023 1/1, analóg kollázs, 28 x 30 cm

A mostani kiállítás a női psziché összetett, érdekes és gyakran nyugtalanító világát tárja fel. Filmszerű elbeszélő stílusa az egyéni és a kollektív szimbólumait keveri, összekapcsolva az egyéni tapasztalásokat az egyetemes felismerésekkel. A kiállítás egyben áttekintést is nyújt a fotográfus női létszemléletének alakulásáról és annak formálódó vizuális ábrázolásáról.

A „Hommage á Lichtenstein” (2008-2009) című fotósorozat Anna első nyilvánosan bemutatott anyaga, melyben Roy Lichtenstein ikonikus stílusát felhasználva saját fotográfiai látásmódját hangsúlyozza. Olyan kontextusokban teremti és értelmezi újra az eredeti festmények jeleneteit, melyek személyes érintettséggel bírnak számára, miközben megőrzi az eredeti művek jellegzetes elemeinek analóg jellegét, mint például a beszédbuborékokat, a könnyek részletei és a tekintet irányait.

A „Franny is Staring at the Little Blotch of Sunshine” (2012) című kép J.D. Salinger Franny és Zooey című írása inspirálta. A felismerés törékeny pillanatait ábrázolja, amelyek egyszerre hordoznak szorongást és boldogságot magukban.

A „Berlin bhf.” (2014) című sorozatban Anna olyan képzeletbeli életállomásokat mutat be, amelyek őt magát is megállásra késztették vagy áthaladt rajtuk. A fotográfiákat magyar szerzők írásai kísérik, akik Berlinben, az átmeneti állapot jelképének városában szerzett élményeiket írják le. A gyökértelenség és az elidegenedés hatja át a képeket, a női alakok a hovatartozás és a beilleszkedés vágya között pozicionálódnak.

A „Cycle of Womanhood” (2019) egy megrendezett portréfotó-sorozat, amelynek középpontjában a női tulajdonságok és sztereotípiák állnak. A sorozat a női tapasztalás összetettségét vizsgálja, és felrajzolja a nő pszichológiai térképét, megkérdőjelezve a nőiesség homogén és univerzális fogalmait. A Nő különböző arcait Osvárt Andrea színésznő mutatja be.

A „Breastplate (Choshen)” című fotóinstalláció egy kézzel varrott, viselhető műalkotás, amely Anna személyes archívumából származó 35 mm-es fekete-fehér negatívokból készült. A mű közvetlen metaforája annak, hogy a kollektív és személyes történelem, valamint az emlékek akármilyen áttetsző, törékeny és akár mulandó, hogyan tartják össze identitásunkat. A bibliai időkből származó öltözék, a pajzs védelmi funkciója így szimbolikussá válik.

Míg a „Budapest A-ZS” (2023) című sorozat a kollektív emlékezet mentén festi fel Anna szülővárosának, Budapestnek különböző arcait, mégis, a női szereplőkkel a középpontban megálmodott jegyzetek egy személyes, belső utakról számot adó város- és időtörténetet festenek fel a néző előtt.

A művészről:

Tihanyi Anna díjnyertes fotóművész filmszerű képi világáról ismert, amelyben a női ént és identitást az emlékek feldolgozásán keresztül, összetett, magával ragadó vizuális narratívák ábrázolásával mutatja be. Tehetségét rangos nemzetközi fotográfiai díjakkal ismerték el, munkái számos országos és nemzetközi egyéni és csoportos kiállításon szerepeltek. Jelenleg egy nagyszabású, női archetípusokkal foglalkozó fotóprojekten dolgozik, aktív tagja a Budapest Art Factory nonprofit művészeti kollektívának.

További információkért látogasson el Tihanyi Anna weboldalára.

A pop-up kiállítás megnyitója: 2024. május 18. 19 óra
A kiállítás megtekinthető 2024. június 7-ig.
Helyszín: The Workshop (1061 Budapest, Paulay Ede u. 16.)

Népszerűek

To Top