+ PR-cikk

A focilabda kiválasztása: mire kell figyelni vásárlás során?

focilabda

A labdarúgást nagyon egyszerű elkezdeni: nem kell más hozzá, csak egy focilabda, amit azonnal elkezdhetünk rúgni a pályán. Természetesen ezenkívül még sok más kiegészítőre is szükség lehet, de a legfontosabb minden esetben a labda. Ma már többféle változat közül lehet válogatni, ezért is jobb tisztában lenni azzal, hogy melyik mire jó.

Mekkorát és hol használjuk?

Ha megnézzük a Királysportbolt focilabda kínálatát, akkor egyből láthatjuk, hogy bizony már ránézésre is hatalmas különbségek lehetnek az egyes kialakítások között. A nagyobb ligákban használatos labdák is nagymértékben eltérnek egymástól. Több paraméterre is figyelni kell, ha új focilabdát akarunk vásárolni. Ezek közül az első természetesen a méret. Az 5-ös a leggyakrabban használt változat, amit már 12 éves kortól felfelé alkalmaznak, az átmérője körülbelül 22 cm, a súlya pedig 410 és 450 g között alakul. Egyedül a strandlabdák jelentenek kivételt, amelyek ennél kicsit könnyebbek.

A 4-es focilabdát 8 és 12 év között gyerekek edzéseire és mérkőzéseire használják. Az átmérő közel 21 cm, és körülbelül 350 grammot nyomnak. A 3-as labdát 8 éves kor alatt használják, 19 cm mindössze az átmérője, a súlya pedig 290 g. Az 1-es és 2-es focilabdákat általában ajándékba adják vagy a technika fejlesztésére szokás használni.

A talaj is fontos tényező a vásárlás során. Ha például betonon akarunk elsősorban játszani, akkor érdemes a tartósabb, strapabíró változatok között nézelődni. A legelterjedtebbek természetesen a füves pályán használt labdák. A freestyle labdák általában a legtöbbször a levegőben vannak. A futsal változatok kicsit nehezebbek és kevésbé pattogósak, mivel beltéri labdarúgáshoz használják leginkább.

Minőségi jelölésekkel is találkozhatunk

A minőséget az alapján is megállapíthatjuk, hogy milyen tanúsítványokkal rendelkezik a focilabda. A legmagasabb a FIFA QUALITY PRO, ami minden prémiumkategóriás meccslabdát takar. Az áruk általában 30.000 Ft körül kezdődik, és az elit csapatok is ezzel edzenek. A második a FIFA QUALITY matrica, ami ár-érték arányban a legjobb. Van még IMS minősítés is, ami garantálja, hogy megfelel az alapvető követelményeknek és természetesen jelölés nélküli labdát is vehetünk.

Miből készülnek a mai focilabdák?

A belső rész általában gumiból, butilból vagy latexből készül. A legjobb meccslabdákhoz utóbbit használják, mivel ez biztosítja a legjobb érintkezést, minőségi pattogást és repülési mintázatot. Gyakrabban kell felfújni a butilhoz képest. A legolcsóbb focilabdák belseje rendszerint gumi lesz, mivel ez tartja a legtovább a légnyomást és elég tartósnak is mondható. Az érintkezés már nem olyan jó.

A külső réteg kialakításához szintén három fő anyagot szokás használni: PU – poliuretán, PVC – polivinil-klorid vagy éppen a kettő keveréke. A PU adja a legjobb érintkezést, mivel puha réteget képez a felületen.

Népszerűek

To Top