+ Film

Érdemes a most 30 éves Cirko-Gejzír mozi programjaiba belenézni, hatalmas a választék

Cirko-Gejzír

A Cirko-Gejzír vendégei az „Inkább a kultúrát fald!” mottó jegyében popcorn és egyéb rágcsálnivalók nélkül élvezhetik a vetítéseket.

Hónapokon át tartó retrospektív sorozatokkal, különleges vetítésekkel és a 30 év alattiakat célzó akciókkal ünnepli alapításának harmincadik évfordulóját a budapesti Cirko-Gejzír mozi.

Tarr Béla-, Ingmar Bergman- és Ruben Östlund-retrospektívet tartanak, bérlet- és jegyakcióval várják a filmrajongókat és vetítik a legjobb filmnek kikiáltott Jeanne Dielman, 1080 Brüsszel, Kereskedő utca 23. I-II. című alkotást is – közölte a mozi csütörtökön.

Az évforduló alkalmából az Opla Projekt művészei jubileumi arculatot is terveztek a mozinak, így a székekre az elmúlt harminc év legfontosabb filmjeit megidéző huzatok készültek, valamint az év során animációs Cirko30-szpotok is láthatók lesznek a filmek előtt.

Ruben Östlund kétszeres Arany Pálma-díjas és Oscar-jelölt svéd rendező rövidfilmjeivel vált ismertté a filmes szakmában, de később nagyjátékfilmjei is sorra nyerték a fesztiváldíjakat többek között Cannes-ban és Berlinben. Aktív alkotói időszaka egybeesik a Cirko-Gejzír működésével.

„Az ő világa a mi világunk is” – vallja a mozi. Az Östlund-retrospektív vetítéseket június 21. és 30. között rendezik meg. A válogatásban a rendező fesztiváldíjas alkotásai, a Lavina, A négyzet, A szomorúság háromszöge mellett korai filmjei, a Gitarrmongot, az Akaratlanul, vagy a Play – Gyerekjáték? is műsorra kerülnek, de egy rövidfilmes válogatás is látható lesz.

A Jeanne Dielman, 1080 Brüsszel, Kereskedő utca 23. című filmet nemcsak a legjobb filmként, de a feminista filmek úttörő alkotásaként is jegyzi a filmes szakma. Cannes-i premierje után, 1975-ben Louis Marcorelles kritikus „a filmművészet történetének első női mesterműveként” írt róla. A Sight and Sound, a Brit Filmintézet havonta megjelenő filmes magazinjának 2022-es szavazásán a valaha készült legjobb filmnek választották. Rendezője a belga Chantal Akerman (1950-2015).

Az elismerések ellenére Magyarországon most láthatja először vásznon a közönség a 200 perces alkotást, amely csaknem ötven évvel a világpremier után kerül moziforgalmazásba a Cirko Film jóvoltából. A filmet a Cirko30 eseménysorozat közönsége premier előtt nézheti meg július 6-án és augusztus 24-én.

Tarr Béla alkotásai a kezdetektől a Cirko-Gejzír mozi karakteréhez tartoznak. Néhány évente műsorra kerül a retrospektív sorozat, ahogy most az évforduló alkalmából is. A digitalizált kópiáknak köszönhetően tökéletes minőségben láthatja a közönség a Sátántangó mellett a Családi tűzfészek, a Werckmeister harmóniák, a Szabadgyalog, a Kárhozat és A torinói ló című filmeket augusztus 2. és 4. között.

Ingmar Bergmantól szeptember 20. és 29. között A nap vége, az Úrvacsora, a Szégyen, a Szenvedély, a Fanny és Alexander és a Közel az élethez című alkotások mellett két dokumentumfilm is látható lesz.

Június 6. és augusztus 28. között rendezik meg a Szánsájn fesztivált, ahol az elmúlt évek legjobb bemutatóit lehet újranézni egy pohár fröccs vagy málnaszörp mellett. A Szánsájnon 140 filmet vetítenek majd, köztük vígjátékokat, drámákat, szerzői filmeket, történelmi alkotásokat, dokumentumfilmeket, magyar műveket, sikerfilmeket, életrajzi portrékat és fesztiváldíjas alkotásokat is.

Május 8-tól a 30 év alatti nézők egész évben 30 százalék kedvezményt kapnak minden jegy árából a Cirko-Gejzírben, május 9. és 31. között az éves Cirko-bérlet pedig mindenki számára kedvezményes áron kapható.

A Cirko-Gejzírt 1994-ben civilek, barátok kezdték el működtetni, alapítói, első munkatársai, támogatói közül sokan a mai napig aktívan segítik a mozi mindennapjait. A Cirko a Lőrinc pap téren nyílt meg, majd innen költözött az 5. kerületi Balassi Bálint utcába 1997-ben, ahol azóta is működik, alapítványi formában.

Kezdetben főként emberi jogi témájú filmeket vetítettek, mellettük fesztiválnyertes európai filmeket, valamint független szórakoztató alkotásokat is válogatnak kínálatukba, amelyeknél a minőség, a friss szemléletű művészi ábrázolás és a tartalmas mondanivaló a legfontosabb szempont.

A Cirko-Gejzírben évente több tucat premierre kerül sor, de a Sátántangó vetítéseinek is legendás helyszíne. Emellett fesztiváloknak, beszélgetéseknek és közönségtalálkozóknak, az előtérben képzőművészeti kiállításoknak ad otthont a mozi. A Cirko különlegessége még, hogy vendégei az „Inkább a kultúrát fald!” mottó jegyében popcorn és egyéb rágcsálnivalók nélkül élvezhetik a vetítéseket.

Az összes Cirko30-esemény megtalálható a mozi weboldalán.

A legfrissebb filmes hírek

Népszerűek

To Top