+ PR-cikk

Az innováció befolyásoló tényezői

innováció

Napjainkban az innováció és a digitalizáció kéz a kézben jár, mivel az innovatív megoldások döntő többségében digitális formában érhetők el. Ezáltal leszünk képesek olyan feladatok elvégzésére, amelyekre korábban nem volt lehetőség, mint például a tetemes mennyiségű adathalmazok kezelése, elemzése.

Nem is kérdés, hogy így növelhető a produktivitás, és hatékonyabbá válhatnak a munkafolyamatok. A CHEQ kommunikációs szoftver funkciói révén pedig mindezt megvalósíthatjuk.

Milyen feltételei lehetnek az innovációnak?

Gyakran külső környezeti befolyásoló tényezők vezetnek el hozzá, ilyen eset az például, amikor a vállalatvezetők a versenytársakhoz igazodnak, és csupán tűzoltásként alkalmazzák a digitális eszközöket. Nem szabad túlzottan a konkurensekre fókuszálni. Lássuk be, ha rossz példát követünk, nem érjük el a kívánt célt, de ha tervezetlenül próbáljuk utolérni a versenytársakat, és csak ennek reményében használunk digitális megoldásokat, szintén nem várhatunk átütő sikert.

Előfordulhat ugyanakkor, hogy az üzleti partnerekhez szeretnénk igazodni, így azonban könnyen csapdába eshetünk, mivel aszerint döntünk az innovatív fejlesztésekről, hogy a főbb üzleti partnerek nyitottak-e rá, esetleg ők maguk is alkalmazzák-e már ezeket a megoldásokat.

Természetesen az ügyféligények is kikényszeríthetik a digitalizációt, innovációt, de hasonlóképpen a gazdaságpolitikai rendelkezések is befolyásoló tényezők. Ily módon tehát az állam is afelé terelheti a vállalkozásokat, hogy meglépjék a digitális transzformációt, például a cégek átláthatósága érdekében.

Még nem említettük a világjárványt, mint befolyásoló tényezőt, pedig ha belegondolunk, hogy mekkora változást eredményezett a pandémia, máris nem marad kérdés, hogy a külső körülmények kikényszeríthetik a digitális megoldásokat, amellyel komoly versenyelőnyre tehetünk szert, azokkal szemben, akik nem merik meglépni.

Beszéljünk a belső feltételekről is

Az, hogy egy vállalkozás mikor dönt az innováció támogatása mellett, nemcsak a külső körülményektől függ, hanem a belső tényezőktől is. Belső akadályt jelenthetnek a kijelölt innovátorok. A cég fejlődésének útjába állhat, ha egy kijelölt személytől várja mindenki az előrelépést. Pedig az igazság az, hogy bárkitől érkezhetnek innovatív ötletek, nemcsak a menedzsment tagjaitól és a K+F területén dolgozóktól, mint ahogyan a filmekben is látni.

Problémát jelent ugyanakkor az is, hogy rengeteg munkahelyen kizárólag az egyéni teljesítményt jutalmazzák, ennek következtében pedig versengés lép fel, ugyanakkor csökken a hajlandóság a csapatmunkára. Holott a vállalati innováció fontos eleme lenne a csapat tagjai közötti szinergia.

A munkavállalók összehangolása a CHEQ által

A belső kommunikációs platform rengeteget segíthet, hiszen általa komplex tudásanyagokat tehetünk elérhetővé a dolgozók számára, ugyanakkor számíthatunk rá a hivatalos iratok, dokumentumok biztonságos megosztása terén is, ezáltal energiát és időt spórolhatunk. A CHEQ jelenti a kulcsot a digitalizációhoz.

Népszerűek

To Top