+ Építészet

Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus különös élményéről számolt be a Zsolnay pirogránit faliképek hatására

Krausz Ferenc

Krausz Ferenc a bejegyzés szerint kiemelte, hogy a Szent István-terem jó hírét örömmel és büszkén viszi majd a világba.

MTI/Koszticsák Szilárd

Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus látogatást tett a Szent István-teremben – közölte a Várkapitányság csütörtökön a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán.

A bejegyzésben felidézik, hogy a nemzetközileg elismert tudóst Fodor Gergely kormánybiztos, a Várkapitányság vezetője vezette körbe a Budavári Palota elsőként újjáépített történelmi helyiségében és a hozzá tartozó kiállításon.

„Krausz Ferencet azonnal elvarázsolta a Szent István-terem szépsége és a részletek kidolgozottsága, a világ csodájaként jellemezte a helyiséget” – írták, hozzátéve, hogy a tudósra a legnagyobb hatást a Zsolnay pirogránit faliképek tették, amelyek láttán „olyan érzése támadt, mintha azok szereplői le akarnának lépni a falról”.

A professzor szerint a terem újjászületése bizonyítja, hogy „Magyarországon napjainkban is léteznek olyan mesteremberek, akik képesek nagyszerű értékek újraalkotására”.

Krausz Ferenc a bejegyzés szerint kiemelte, hogy a Szent István-terem jó hírét örömmel és büszkén viszi majd a világba.

A látogatás után a Petőfi Sándor Gimnázium fizika fakultációra járó diákjai tették fel kérdéseiket a világhírű magyar fizikusnak – olvasható a bejegyzésben.

A II. világháború során elpusztult, majd a Nemzeti Hauszmann Program részeként eredeti formájában helyreállított történelmi termet 2021. augusztus 20-i megnyitása óta már csaknem 250 ezren tekintették meg a megújuló Budavári Palotanegyedben.

Írásaink, beszámolók, hírek Krausz Ferencről

Népszerűek

To Top