+ Irodalom

Dennis Lehane új krimije is Chandler-i minőséget hoz

Dennis Lehane

Dennis Lehane a kortárs krimi irodalom egyik legnagyobbja, egyszerűen nincs rossz könyve, márpedig mindet olvastam.

Az író fotóját Terri Unger készítette

Élményolvasó – Dennis Lehane: Apró irgalmak

Dennis Lehane a kortárs krimi irodalom egyik legnagyobbja, egyszerűen nincs rossz könyve, márpedig mindet olvastam a Titokzatos folyótól a Viharszigetig, nem beszélve a Kenzie-Gennaro nyomozópáros parádés történeteiről.

Mindent tud, ami a bűnügyi műfaj élvonalába emelheti, utánozhatatlanul jól fest környezetet, teremt izgalmat és titkokat, s vezeti az olvasót csavarokon át a megoldás felé, bár nála sokkal fontosabb az atmoszféra, a karakterek élettelisége, a hely megfestése a ki a gyilkos? rejtvényénél – az amerikai klasszikusok, Chandler és Ross Macdonald leszármazottjának tartom stílusát és nívóját, de úgy, hogy a nagy mesterek fikarcnyi utánzása sincs benne, viszont ő is felismerhető saját világot teremt.

Az Apró irgalmak a düh könyve, s ez is kiváló munka. A helyszín, mint általában, Boston, az időpont 1974, feketék és írek robbanni készülő szembenállása a történelmi metropoliszban.

Egy bátor, önbíráskodásig igazságot kereső asszony és egy tisztességes nyomozó egymás mellett/felé haladó sztorija, tele erővel, tisztességgel, bűnnel, gazemberséggel – és hittel valami jó, valami kiút létezésében.

Természetesen, miután jó könyvről van szó, semmi szirupos, diadalittas befejezés, hanem arányos, szép és valóságos történet zárul, amit Lehane legújabb remekléseként zárhatunk szívünkbe.

Szombathy Pál

Dennis Lehane 1965. augusztus 4-én született Dorchesterben, Massachusettsben. Amerikai író, forgatókönyvíró és producer. Leginkább krimi- és thrilleregényeiről ismert, amelyeket rendszerint bonyolult karakterek és sötét, izgalmas történetek jellemeznek.

Lehane a Boston College-en tanult, ahol kreatív írást tanult, majd diplomát szerzett 1988-ban. Első regénye, az „A Drink Before the War”, 1994-ben jelent meg, és azonnal sikert aratott, valamint megnyerte az Amerikai Krimiírók Társasága Shamus-díját.

Leghíresebb regényei közé tartozik a „Mystic River” (2001), melyet Clint Eastwood rendezett filmre, és amely három Oscar-díjra jelölt filmadaptációja szintén nagy sikert aratott. Egy másik jelentős munkája a „Gone, Baby, Gone” (1998), melyet Ben Affleck rendezett filmre, és amely szintén nagy elismerést kapott.

Lehane sok más krimi- és thrilleregénnyel is rendelkezik, többek között a „Shutter Island”, „Live by Night”, „The Given Day” és „Moonlight Mile”. Munkásságáért számos díjat és elismerést kapott a krimi- és thrillerírók között.

Az író kreativitása és az emberi lélek mélyebb rétegeinek feltárása révén Lehane jelentős hatást gyakorolt az amerikai irodalomra és a bűnügyi irodalom műfajára.

Népszerűek

To Top