+ Irodalom

Lázad a könyves szakma – kinyírja egy törvényjavaslat a kis kiadókat

könyves szakma

Nyáry Krisztián, a Líra Kft. kreatívigazgatója és az MKKE elnökségi tagja úgy véli, hogy a törvényjavaslat problémás. A könyves szakma…

A magyar irodalmi közéletben nagy felháborodást keltett a könyvek árkötöttségéről szóló törvényjavaslat, mely szerint csak tíz százalékos kedvezmény adható frissen megjelent könyvekre – írta az Index.

Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnöke szerint az egyesülésük még mindig nem kapta meg hivatalosan a tervezetet, és a rövid határidő miatt szinte lehetetlen észrevételeket tenni.

A törvényjavaslat szerint a kormány tiltaná a könyvek árkedvezményét, ami kihatna a kereskedőkre és a kiadókra egyaránt. A javaslatot áprilisban tervezik elfogadni, és ha ez megtörténik, szeptembertől léphetne életbe.

Gál kifejtette, hogy az MKKE tagszervezetei az ország könyvkiadásának jelentős részét képviselik, és kérik, hogy vegyék figyelembe az észrevételeiket.

Nyáry Krisztián, a Líra Kft. kreatívigazgatója és az MKKE elnökségi tagja úgy véli, hogy a törvényjavaslat problémás, mivel nem mindenki azonos feltételekkel adhat kedvezményt az új könyvekre. Hangsúlyozta, hogy a könyvszakmának az egészére kell tekintettel lenni, mert az ármegkötés miatt a kis kiadók nehéz helyzetbe kerülhetnek.

A törvényjavaslat rövid határideje kelt nagy felháborodást, mivel a szakmai szervezeteknek mindössze néhány munkanapjuk van észrevételek tételére. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése arra kéri a Kulturális és Innovációs Minisztériumot, hogy adjanak lehetőséget az egyeztetésre, mielőtt elfogadják a törvényt.

Jelen esetben az a probléma, hogy nem mindegy, hogy a kereskedő vagy kiadó hány százalék kedvezményt adhat új könyvre. Öt százalék is nagy különbséget jelent. Ha csak pici, 10 százalékos kedvezményt adhat, mint a mostani törvényjavaslat, az a nagyoknak kedvez. Bizonyos értelemben mi, a Líra is ilyenek vagyunk, mégis azt képviseljük, hogy a könyvszakma egészének érdekeit kell nézni, mert nekünk sem jó, ha a kis kiadók csődbe mennek, mert akkor a kínálat is kisebb lesz

– fogalmazott Nyáry Krisztián.

A legfrissebb irodalmi hírek

Népszerűek

To Top